www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναστάτωση στο Κασμίρ: Πακιστάν και Ινδία σε νέα κόντρα μετά την πολύνεκρη επίθεση

04b80c13532f31696a46bc23b1a5c2aa no watermark
Κοινοποίηση

Δραματική Κλιμάκωση Σχέσεων Πακιστάν-Ινδίας

Αύριο, Πέμπτη, θα συγκαλεστεί η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Πακιστάν, προκειμένου να εξετάσει και να αποφασίσει τα αντίμετρα εναντίον της Ινδίας μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης στο Νέο Δελχί, που ακολουθούν την πολύνεκρη επίθεση ενόπλων στο ινδικό Κασμίρ. Ο αντιπρόεδρος της πακιστανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ισάκ Νταρ, ανακοίνωσε τη σύγκληση αυτού του ανωτάτου συμβουλίου μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), τονίζοντας τη σημασία της για την εθνική ασφάλεια υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την αναστολή της στρατηγικής συνθήκης με το Ισλαμαμπάντ για τους υδάτινους πόρους της λεκάνης του Ινδού ποταμού, ως αντίκτυπο της φονικότερης επίθεσης εναντίον αμάχων. Σημαντικές είναι επίσης οι αποφάσεις για το κλείσιμο του βασικού συνοριακού σταθμού με το Πακιστάν και για περικοπές στη διπλωματική εκπροσώπηση των δύο χωρών, γεγονός που εντείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις.

Η Συνθήκη Υδάτων και η Αναστολή

Η Συνθήκη των Υδάτων του Ινδού, η οποία υπογράφηκε το 1960, έχει ανασταλεί με άμεση ισχύ. Ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, Βίκραμ Μίσρι, δήλωσε ότι η αναστολή ισχύει έως ότου το Πακιστάν αποκηρύξει αξιόπιστα και αμετάκλητα την υποστήριξή του στη διασυνοριακή τρομοκρατία. Αυτή η απόφαση έρχεται ως απάντηση στην επίθεση που συνέβη χθες, Τρίτη, στην τουριστική τοποθεσία της Παχαλγκάμ, όπου 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένοπλους. Η επίθεση, που δεν συνοδεύτηκε από ανάληψη ευθύνης, εντάσσεται στο πλαίσιο της μακροχρόνιας εξέγερσης που υπάρχει από το 1989 στην περιοχή.

Οι αυτονομιστές αντάρτες στην πλειονότητά τους καταγγέλλουν την Ινδία, ζητώντας είτε ανεξαρτησία είτε ένωση με το Πακιστάν, το οποίο ελέγχει ένα μικρότερο τμήμα του Κασμίρ και διεκδικεί την κυριαρχία σε όλη την περιοχή, όπως και η Ινδία. Το Νέο Δελχί κατηγορεί σταθερά το Ισλαμαμπάντ για υποστήριξη των μαχητών αυτών, μια κατηγορία που οι πακιστανικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τις σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε καθεστώς αυξανόμενης έντασης.