Ο Ρόλος της Πολιτικής Συνοχής στην Ευρώπη
Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής συνοχής στην Ευρώπη. Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι η χώρα μας έχει μάθει σημαντικά διδάγματα από τη δημοσιονομική κρίση και τα τρία μνημόνια που εκτέθηκαν τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας την αναγκαιότητα αξιοποίησης όλων των ευρωπαϊκών πόρων που είναι ζωτικής σημασίας για τις δημόσιες επενδύσεις.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτική συνοχής είναι θεμελιώδης για την διασφάλιση της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν μπορούμε να έχουμε ενιαία αγορά χωρίς ένα εργαλείο που θα μειώνει τις περιφερειακές αποκλίσεις. Αυτό το εργαλείο ονομάζεται πολιτική συνοχής».
Επιπλέον, αναφερόμενος στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, δήλωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Καθώς σχεδιάζουμε προγράμματα, οι ανάγκες της χώρας είναι σε διαρκή αλλαγή. Διαθέτουμε σοβαρά δημογραφικά προβλήματα και ζητήματα στέγασης, καθώς και χιλιάδες νησιά που απαιτούν εστίαση κατά την αναθεώρηση των πολιτικών» τόνισε. Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε την ανάγκη ευελιξίας και προγραμματισμού που να εξετάζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, κάνοντας σαφές ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας διαφέρουν από εκείνες της Λιθουανίας.
Μιλώντας για την αλληλεγγύη εντός της Ευρώπης, σημείωσε: «Η Ευρώπη έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Χρειάζεται να δούμε πραγματικές αλλαγές και γρήγορα αποτελέσματα».
Διεθνείς Απόψεις για την Πολιτική Συνοχής
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υφυπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Darius Sadeckas, ανέφερε τη σημασία της πολιτικής συνοχής στην εθνική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι σχεδόν 40% των πόρων της Λιθουανίας κατευθύνονται προς την ανάπτυξη του κράτους μέσω αυτής της πολιτικής. Ανέφερε δε ότι ένα σημαντικό τμήμα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στον τομέα της υγείας, της ενέργειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο Δarius Sadeckas επεσήμανε επίσης την ευελιξία της ΕΕ στην κατεύθυνση χρηματοδότησης της άμυνας, επενδύοντας στην καινοτομία αντί στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Η αλλαγή αυτή αναγνωρίζει την ανάγκη για μια σύγχρονη προσέγγιση στην ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των εθνικών υποδομών.
Η Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) στο Βέλγιο, τόνισε πως οι Ευρωπαίοι θέλουν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους και να επιτύχουν στις χώρες τους. Υπογράμμισε την ανάγκη να εστιάζουμε σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα, η προσιτή στέγαση, το ζήτημα του νερού και της ενέργειας, και πως οι πολιτικοί στην Ευρώπη φέρουν ευθύνη για την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ.
Με την πολιτική συνοχής να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πρόοδο και την ευημερία της Ευρώπης, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές αυτές ανταγωνίζονται τις σύγχρονες προκλήσεις και τις ποικιλόμορφες ανάγκες των κρατών μελών της ΕΕ.