Θετικές Προοπτικές για το Στεγαστικό Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στις ενθαρρυντικές εξελίξεις του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» σε recent δήλωση της στο OPEN TV. Υπογράμμισε τη σημασία της νέοτητας που φέρνει το πρόγραμμα, ενώ τόνισε και την ανάγκη για βελτίωση των υπηρεσιών μέσω της γραμμής εξυπηρέτησης, ιδιαίτερα για την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» αποτελεί αναβάθμιση του προηγούμενου πετυχημένου προγράμματος και έχει ήδη επιτύχει να απορροφήσει το 40% του συνολικού του προϋπολογισμού εντός τριών μηνών. Σημειώνεται ότι έως τώρα, 6.500 οικογένειες έχουν λάβει έγκριση δανείου για ακίνητο της επιλογής τους, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. «Αυτό δεν σημαίνει απλώς ότι γίνονται αιτήσεις, αλλά ότι προχωρούμε πραγματικά προς την ιδιοκατοίκηση», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου.
Επιπλέον, η Υπουργός τόνισε ότι μια οικογένεια με εισόδημα 32.000 ευρώ μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να αποκτήσει σπίτι με δόση δανείου σημαντικά χαμηλότερη από το ενοίκιο. Αυτό το γεγονός επιφέρει μια πρωτοφανή αλλαγή στη στεγαστική πολιτική και την καθημερινότητα των πολιτών.
Επιπτώσεις στην Αγορά Ακινήτων
Η ταχεία απορρόφηση του «Σπίτι μου ΙΙ» οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ακίνητα που μέχρι πρότινος παρέμεναν ανενεργά, τώρα έχουν εισέλθει στην αγορά. Αυτό προσφέρει νέες ευκαιρίες στους υποψήφιους αγοραστές και ενισχύει την εναλλακτική στεγαστική λύση στη χώρα.
Υποστήριξη για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας
Σημαντική είναι και η ανακοίνωση της νέας τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης (help desk) για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Αυτή η γραμμή εξυπηρέτησης είναι διαθέσιμη για οποιοδήποτε τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα σχετίζεται με την έκδοση και τη χρήση της κάρτας. Οι πολίτες μπορούν να καλούν το 210 300 7606, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00–17:00, για άμεση βοήθεια.
Η Υπουργός επισήμανε την ιστορική αλλαγή που φέρνει η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, καθώς προηγουμένως τα άτομα με αναπηρία υποχρεώνονταν να αποδεικνύουν την αναπηρία τους σε κάθε αίτησή τους για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και πολιτιστικούς χώρους. Αυτή η διαδικασία ήταν συχνά προσβλητική για τα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα αυτών των ατόμων.
«Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι αόρατοι. Όπως εισάγαμε τον Προσωπικό Βοηθό και προχωρήσαμε στην Πρώιμη Παρέμβαση για το αυτιστικό φάσμα, έτσι συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση της ισότητας στην καθημερινότητά τους, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς εμπόδια», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας τη δέσμευσή της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.