Η Γεωργία και η Κτηνοτροφία στην Ελλάδα
Ο καθοριστικός ρόλος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας επισημάνθηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, κατά τη διάρκεια του 11ου συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κέλλας τόνισε τη δυναμική που παρουσιάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, θα δρομολογηθούν επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε συγκεκριμένες δράσεις και τομείς του πρωτογενούς τομέα.
Στρατηγικές Για την Ανάπτυξη της Γεωργίας
Κατά την ομιλία του, ο κ. Κέλλας υπογράμμισε την ανάγκη για νέα εργαλεία και μορφές οργάνωσης στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ώστε να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις. Με τη φράση του «η γεωργία και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα χρειάζονται νέες προσεγγίσεις», επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας και της καινοτομίας για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου αγροτικής οικονομίας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς γεωργικούς κόμβους της χώρας. Με έντονη δραστηριότητα σε προϊόντα όπως φρούτα, δημητριακά, βαμβάκι, ηλίανθο και αρωματικά φυτά, οι εξαγωγές της περιοχής φτάνουν σε αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Κέλλας δήλωσε ότι «η Κεντρική Μακεδονία έχει όλα τα εφόδια για να πρωταγωνιστήσει στην αγροτική ανάπτυξη της επόμενης μέρας».
Ενίσχυση της Αγροτικής Οικονομίας
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην πολύπλευρη υποστήριξη που παρέχεται στους οργανωμένους παραγωγούς, επισημαίνοντας τη λειτουργία 196 αγροτικών συνεταιρισμών και 31 ομάδων παραγωγών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτές οι οργανώσεις ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα, παρέχοντας πρόσβαση σε υποδομές, χρηματοδοτικά εργαλεία και εξαγωγικές δυνατότητες, που θα ήταν δύσκολα προσβάσιμες στους μεμονωμένους παραγωγούς.
Επιπλέον, η ΠΚΜ ενισχύεται μέσω πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτόμων γεωργικών πρακτικών, όπως η γεωργία ακριβείας, που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και εργαλεία, καθώς και μέσω επενδύσεων που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Ο κ. Κέλλας τόνισε τη σημασία της φορολογικής ελάφρυνσης, η οποία περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας στο 10% για τα αγροτικά σχήματα, καθώς και επιπλέον κίνητρα για αυτούς που υιοθετούν συλλογικές μορφές οργάνωσης.
Διοργάνωση του Συνεδρίου
Το 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας διεξάγεται με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εργασίες του συνεδρίου ρίχνουν φως στη σημασία της συνεργασίας και της στρατηγικής στοχευμένης ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της βιωσιμότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα.