Ο τουρισμός δεν είναι αυτοσκοπός, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Χρυσούλα Χατζηγεωργίου, Καθηγήτρια στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Χρειάζεται να διδάξουμε τι σημαίνει βιωσιμότητα για τον τουρισμό της πόλης και απαιτείται να σεβαστούμε τον τόπο και τους κατοίκους, πρόσθεσε.
Πρέπει να προσέξουμε την υπερβολική τουριστική ανάπτυξη και τη μη σωστή διαχείριση των πόρων, τόνισε η κα Χατζηγεωργίου και επισήμανε ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού να επιμορφωθούν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουν τους τουρίστες ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν.
Ο Πύργος του Τριγωνίου, ένα από τα πιο επισκέψιμα μνημεία της Θεσσαλονίκης, είναι κυλινδρικός και πήρε το όνομά του από τη βυζαντινή περιοχή του «Τριγωνίου», δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Κατερίνα Κούσουλα, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Άλλες ονομασίες του πύργου είναι «Τζιντζιρλί Κουλέ» δηλαδή «Πύργος της αλυσίδας» και «Κουσακλή Κουλέ» δηλαδή «Ζωσμένος Πύργος», λόγω της ύπαρξης λίθινου κοσμήτη που περιβάλλει τον κορμό του πύργου σαν αλυσίδα. Αλλού αναφέρεται και ως «Αχμέτ Πασά Κουλέ». Σήμερα οι ντόπιοι τον αποκαλούν «Πυροβολείο».
Πρόκειται για μια σημαντική στρατιωτική κατασκευή που οικοδομήθηκε από τους Οθωμανούς μετά την κατάληψη της πόλης το 1430 με στόχο να ενισχύσουν με έναν πύργο πυροβολικού το ευαίσθητο εκείνο σημείο των τειχών, από το οποίο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες εισβολές. Το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό. Έχει τρία πυροβολεία, με τα οποία έλεγχαν ανατολικά και βόρεια την πόλη, ενώ το βεληνεκές των κανονιών τους έφτανε ως τη θάλασσα. Στη θέση που χτίστηκε υπήρχε παλαιότερος ορθογώνιος πύργος, τον οποίο ενσωμάτωσε και σήμερα αποτελεί τον πυρήνα του. Γι’ αυτό το λόγο, το εσωτερικό του μοιάζει με διπλό τείχος, πρόσθεσε.
Ο Πύργος του Τριγωνίου με τα σωζόμενα υπολείμματα των τειχών είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και είναι επισκέψιμος καθημερινά.