Ποιο μοντέλο εργασίας είναι καλύτερο για την ψυχική υγεία. Τι αποκαλύπτουν τα δεδομένα νεότερης έρευνας σε εργαζομένους στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Δύσκολες καταστάσεις περνούν στην καθημερινότητά τους αρκετοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα καταγράφει έρευνα που έγινε το 2023 με τη συνεργασία της ΕΥ Ελλάδας, του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και της Hellas ΕΑΡ.
Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) και τα δεδομένα που προκύπτουν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την ψυχική υγεία των Ελλήνων.
Μάλιστα, παρόμοια έρευνα είχε γίνει και το 2021, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων και τότε τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις ήταν αρκετά πιο μειωμένα από ό,τι είναι σήμερα.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα καταγράφονται σημαντικές και αυξημένες έναντι του 2021 ενδείξεις κατάθλιψης, άγχους, θυμού και σωματοποίησης στους εργαζόμενους στη χώρα μας.
Κατάθλιψη, αυτοκτονίες και εργασιακό περιβάλλον
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, μεταξύ των εργαζομένων έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά για μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Τέσσερις στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν ότι αισθάνονται μελαγχολία και το 41% απαισιοδοξία για το μέλλον, όταν το 2021 το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 35%.
Το 2% των εργαζομένων έχουν σκεφτεί να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Δυστυχώς το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 0,9% από το 2021, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας.
Κρίσεις πανικού και υπερένταση στους εργαζομένους
Αρκετά συχνά είναι και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στους εργαζομένους και σχετίζονται με το στρες: 3 στους 4 (75% από 68% που ήταν το 2021) εργαζομένους, δηλώνουν ότι αισθάνονται νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή, το 44% (από 40% το 2021), βρίσκονται σε υπερένταση και το 10% (από 8% το 2021) δηλώνουν ότι βιώνουν κρίσεις πανικού.
Σε υψηλά επίπεδα και οι εκδηλώσεις θυμού, καθώς το 75% αισθάνονται εκνευρισμό, όταν το ποσοστό αυτό το 2021 ήταν 5% χαμηλότερα, ενώ 3 στους 10 έχουν ξεσπάσματα θυμού που δεν μπορούν να ελέγξουν.
Επίσης, 2 στους 10 αναφέρουν ότι έχουν την επιθυμία να σπάσουν ή διαλύσουν κάτι.