Καταστάσεις και Προοπτικές στις Μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου
Αυτή την περίοδο, όλες οι μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου βρίσκονται σε διαδικασία γονιμοποίησης. Ο γόνος αναπτύσσεται και εισέρχεται στις καλλιέργειες προκειμένου να μεγαλώσει. Δυστυχώς, η προηγούμενη χρονιά είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του περσινού γόνου, κυρίως λόγω της υπερθέρμανσης των υδάτων του κόλπου. Όπως ανέφερε ο Χρήστος Αθανασίου, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης μυδοτροφείου, «πέρσι υπήρξε τρομερή αύξηση της θερμοκρασίας, με το νερό να αγγίζει τους 32 βαθμούς Κελσίου». Την ώρα που ο γόνος που αναμένονταν να πωληθεί φέτος ως μύδι ψόφησε λόγω των έντονων καύσωνα, οι μυδοκαλλιέργειες αγωνίζονται να ανακάμψουν.
Οι θερμοκρασίες που υπερβαίνανε τους 30 βαθμούς διήρκεσαν πάνω από έναν μήνα, από τον Ιούλιο έως το τέλος Αυγούστου, οδηγώντας σε μαζικό θάνατο των μυδιών. «Μετά τις αρχές Αυγούστου, ό,τι μύδι βγάζαμε από το νερό ήταν ψόφιο», πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της καταστροφής.
Δραματική αύξηση τιμών στη λιανική αγορά
Οι τιμές του μυδιού το 2023 αναμένεται να είναι κατά διπλάσιες από πέρυσι, κάτι που οφείλεται όχι μόνο στην απώλεια του περσινού γόνου, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση από τις ιταλικές αγορές. «Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, περίπου το 90% της ποσότητας των μυδιών από τον Θερμαϊκό θα έχει εξαγωγή στην Ιταλία», επεσήμανε ο Χρήστος Αθανασίου, τονίζοντας ότι μόλις το 10% της παραγωγής θα παραμείνει στην Ελλάδα. Αυτή η έλλειψη προσφοράς αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές στη λιανική, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, κυμαίνονται από 2,80-3,00 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι οι τιμές ήταν στα 1,10-1,30 ευρώ ανά κιλό.
Εισαγωγή ισπανικού γόνου και οι επιπτώσεις
Λόγω της καταστροφής του ντόπιου γόνου, οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να στραφούν στην εισαγωγή ισπανικού γόνου. Ο γόνος αυτός παραμένει σε ελληνικά ύδατα για 4-5 μήνες ώστε να αναπτυχθεί πλήρως. Ο Χρήστος Αθανασίου επισημαίνει ότι αν και προς το παρόν η εισαγωγή αποδείχθηκε επιτυχής, η πραγματική έκβαση της παραγωγής θα κριθεί μετά το πέρας των θερμών μηνών του καλοκαιριού.
Βιοτοξίνες και φυτοπλαγκτόν: Κίνδυνοι για τις μυδοκαλλιέργειες
Η παρακολούθηση των υδάτων στις μυδοκαλλιέργειες είναι συνεχής, με δειγματοληψίες να διεξάγονται εβδομαδιαίως από σκάφος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Τα δείγματα εξετάζονται στο εργαστήριο του ΑΠΘ για πιθανές βιοτοξίνες και μικρόβια. Μετά τον έλεγχο, οι περιοχές που εμφανίζουν επιβαρύνσεις κλείνουν προληπτικά, ακόμα και αν δεν έχει βρεθεί θετικό δείγμα στο μύδι. «Όταν η θερμοκρασία της θάλασσας ξεπερνά τους 13-14 βαθμούς, το φυτοπλαγκτόν μπορεί να γίνει τοξικό», εξηγεί ο κ. Αθανασίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συχνών ελέγχων.
Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για τους Έλληνες μυδοπαραγωγούς, καθώς η πλειονότητα των ελληνικών μυδιών αναμένεται να πωληθεί στο εξωτερικό, ενώ οι παραγωγοί προσπαθούν να ανακτήσουν τα δικά τους επίπεδα παραγωγής ύστερα από την καταστροφή της προηγούμενης χρονιάς. Κάθε στήριξη και προσοχή είναι απαραίτητη για την επιβίωση της βιομηχανίας και των επαγγελματιών του κλάδου.