www.macedoniapress.gr
ΥΓΕΙΑ

Ο κορονοϊός ξαναχτυπά: Βροχή οι αποφάσεις για θωράκιση του ΕΣΥ

Covid 640x426
Κοινοποίηση

Αποφάσεις για συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια, ένταξη του ΝΙΜΙΤΣ στις εφημερίες του ΕΣΥ και έκτακτη παραγγελία 35.000 αντιικών για την Covid.

Μπορεί τα αντανακλαστικά του ΕΟΔΥ να μην είναι ιδιαίτερα άμεσα, ως προς την ενημέρωση των πολιτών, όμως τα νεότερα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που φέρνουν την Ελλάδα πρώτη σε αναλογία κρουσμάτων, σε σχέση με τον πληθυσμό και δεύτερη σε αναλογία θανάτων ασθενών, έχουν αφυπνίσει το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC, ανά 100.000 πληθυσμού στη χώρα μας εντοπίζονται 217,3 κρούσματα Covid-19 και ακολουθούν η Ρουμανία με 138,5, η Κροατία με 129,3, το Λουξεμβούργο με 100,9 και η Ιταλία με 82,6.

Όσον αφορά στους θανάτους ασθενών με Covid-19, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση, με 9,3 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Την αρνητική πρωτιά έχει η Πορτογαλία με 10,5 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και την πεντάδα συμπληρώνουν η Κροατία, η Λετονία και η Σουηδία.

Απότομη αύξηση στη συνταγογράφηση αντιικών για την Covid

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, πέρα από τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι και η μεγάλη και απότομη αύξηση στη συνταγογράφηση αντιικών φαρμάκων για την Covid.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Λουκίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπάρχει αύξηση της διασποράς του κορονοϊού κι αυτό είναι εμφανές από τις μεγάλες ποσότητες αντιιικών φαρμάκων που συνταγογραφούν οι γιατροί.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ό ίδιος, μέσα σε μία ημέρα τον Οκτώβριο, υπήρξαν 775 αιτήσεις για χορήγηση του αντιικού Paxlovit. «Κι αυτός θεωρώ ότι είναι ένας υπερβολικός αριθμός», σχολιάζει ο καθηγητής.

Διευκρινίζεται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα αντιικών που έχει χορηγηθεί μέσα σε ένα 24ωρο, δεν ξεπερνά τα 810 σκευάσματα.

«Δηλαδή, τα πλησιάσαμε τώρα. Και φανταστείτε 810 κουτιά φάρμακα το 2022, όταν ήταν σε μεγάλη έξαρση ο Covid-19 και σε διαφορετικό υπόστρωμα η πανδημία» τονίζει ο ίδιος.

Προμήθεια 35 χιλιάδων αντιιικών φαρμάκων

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Υγείας προχωρά άμεσα σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (σύμφωνα με άρθρο 32 παρ. 2 περ. β υποπερ. γγ΄ και περ. γ. του Ν. 4412/2016 όπως ισχύει), για την προμήθεια 35.000 θεραπευτικών αγωγών του αντιικού φαρμάκου για την Covid (Paxlovid) με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη το συγκεκριμένο φάρμακο να μπορούν να το λάβουν, καθώς ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι μειώνει τις νοσηλείες, άρα θα βοηθήσει και στη μείωση των κατειλημμένων κλινών του ΕΣΥ και μάλιστα από ασθενείς με Covid.

Το υπουργείο Υγείας παίρνει 50 κλίνες από το ΝΙΜΤΣ

Την ίδια στιγμή και με απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας (Πετραλιά, Κεφαλογιάννη και Θεμιστοκλέους) που δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη στη «Διαύγεια», το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες νοσηλείας για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας και για τους επόμενους 3 μήνες (έως τις 31 Δεκεμβρίου).

Στις κλίνες αυτές θα διακομίζονται ασθενείς non-Covid-19 από δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να αποδεσμεύονται κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχή επί των νοσηλίων, ενώ η αναγκαία ημερήσια φαρμακευτική αγωγή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα το ΝΙΜΤΣ εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ και το προσωπικό του αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

Την ευθύνη της επιστημονικής και λειτουργικής διαχείρισης της διάθεση κλινών του ΝΙΜΤΣ αναλαμβάνει η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠE).

Παράλληλα, προβλέπεται και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού που εργάζεται με οιαδήποτε σχέση εργασίας στις δομές της 1ης ΥΠΕ, για τις ανάγκες λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ.

Διαδικασίες για τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα που θα χρησιμοποιεί το ΕΣΥ

Σε έτερη απόφαση που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομία και Οικονομικών και Υγείας, ορίζονται και οι διαδικασίες αποζημίωσης για τη χρήση κλινών νοσηλείας, κλινών Εντατικής Θεραπείας, των εγκαταστάσεων και των θαλάμων που θα διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Μάλιστα, η απόφαση προβλέπει ότι «δύνανται να τίθενται τα ιδιωτικά ασθενοφόρα των ιδιωτών παρόχων υγείας, που διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους στο Δημόσιο, χωρίς αντίτιμο αποζημίωσης».

Κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων, η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με το απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη διεύθυνση οργάνωσης και λειτουργίας νοσηλευτικών μονάδων και εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας.

Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η απόφαση, οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές, συμμετοχές επί των νοσηλίων, διαφορά θέσης νοσηλείας και κάθε άλλη δαπάνη.

Εμβολιαστική εκστρατεία

Πάντως, μέχρι χθες, Τετάρτη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα ραντεβού για τα εμβόλια της Covid δεν είχε ανοίξει, ενώ ούτε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση με οδηγίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, νεότερη ενημέρωση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού που θα χορηγηθούν φέτος θα υπάρξει τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Related posts

 ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ

diktio omada

Στ. Παπασωτηρίου:  «Νέο ασθενοφόρου για το ΠΠΙ του Λευκώνα Πρεσπών»

diktio omada

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου

diktio diktio

Leave a Comment