Υπεγράφη η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο νέο πρόγραμμα «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023 – 2027. Από το πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» ύψους, 410 εκατομμυρίων Ευρώ, η ενίσχυση θα ανέρχεται μέχρι 40.000 € σε κάθε δικαιούχο, και έως 44.000 σε νησιά και μειονεκτικές περιοχές. Ο Προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης για τη Δυτική Μακεδονία είναι 28.650.000 ευρώ.
Η υποβολή των αιτήσεων, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, (στον διαδικτυακό τόπο https://opske.gr/el), ξεκινά την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2025.Unmute
Remaining Time -0:00Fullscreen
Στόχος της Παρέμβασης «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας», είναι: Η προσέλκυση και διατήρηση νέων σε ηλικία γεωργών. Η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές. Η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία. Και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κυκλικής βιοοικονομίας και της αειφόρου δασοκομίας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, «Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για στήριξη της προσπάθειας να εισέλθουν νέοι στον πρωτογενή τομέα αλλά και να ανανεωθεί το παραγωγικό δυναμικό στο χώρο της αγροδιατροφής.
Απόφαση της κυβέρνησής – και αυτό πράττει και μέσα από το νέο πρόγραμμα- είναι να στηρίξει εκείνους που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στην παραγωγή και όχι εκείνους που ευκαιριακά επιδιώκουν να λάβουν ένα βοήθημα. Σε αυτό αποσκοπούν άλλωστε τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που έχουν υιοθετηθεί για ένταξη στο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση επενδύει στους νέους αγρότες καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα αλλά και θεμέλιο για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας.
Στόχος είναι να δημιουργούν οι συνθήκες για έναν σύγχρονο πρωτογενή τομέα, οι συντελεστές του οποίου θα έχουν τη γνώση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής αλλά και να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγουμε».