Τα σιτάρια μεγάλωσαν σε Ανατολική Μακεδονία Θράκη λόγω της υγρασίας και των βροχοπτώσεων. Οι παραγωγοί φοβούνται ότι αν το επόμενο διάστημα πέσει η θερμοκρασία ή έχουμε παγετό θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Έβρου κ. Ευάγγελος Δέδογλου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν παρει ύψος τα σιτάρια. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε κρύα και παγετούς τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός το επόμενο διάστημα».
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας, τόνισε ότι «τα στρέμματα καλλιέργειας σιτηρών στην περιοχή είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες έχουν φέρει ανάπτυξη στα φυτά και αν πέσουν οι θερμοκρασίες θα έχουν πρόβλημα».
Ο κ. Νίκος Τοπαλίδης, παραγωγός από την Ροδόπη που καλλιεργεί περίπου 600 στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά και σιτηρά, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες δηλαδή η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σηκώσει πολύ τα σιτηρά που έχουν σπαρθεί στην ώρα τους. Αν έχουμε παγετούς τότε θα υπάρχει μείωση στην παραγωγή τους. Επίσης φέτος πρέπει να γίνουν ψεκασμοί γιατί ήδη στα πρώιμα σιτηρά υπάρχει πρόβλημα με μυκητολογικές προσβολές».
Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης, παραγωγός από Δράμα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την βασική λίπανση στα σιτάρια την κάνουμε με την σπορά. Δεν είχαμε φέτος χαμηλές θερμοκρασίες αλλά πολλές βροχές. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε χιόνια και να έχουν σκεπαστεί τα σιτάρια. Οι βροχές και η υγρασία έχουν μεγαλώσει τα σιτάρια. Εδώ και πολλά χρόνια είχαμε να δούμε τόσο γρήγορη ανάπτυξη. Αν υπάρξουν το επόμενο διάστημα παγετοί θα έχουμε μεγάλες απώλειες της παραγωγής. Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μυκητολογικές προσβολές με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ψεκασμούς και να αυξάνεται το κόστος καλλιέργειας».
Ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καλές θερμοκρασίες έφεραν ανάπτυξη στα μαλακά και στα κριθάρια. Ακόμη δεν έχουμε δει χειμώνα και χαμηλές θερμοκρασίες. Αν έχουμε παγετούς θα υπάρχει θέμα στις αποδόσεις».
Ο κ. Θέμης Καλπακίδης, παραγωγός από την Καβάλα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τα σιτάρια που σπάρθηκαν πρώιμα έχουν πάρει ύψος. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Εγώ πάντως δεν έκανα πρώιμη σπορά και δεν φαίνετα μεγάλο το πρόβλημα. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν στον κορμό λόγω της υγρασίας. Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες».