www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προστασία της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο: Οι Πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

6057c166c83ae30acdc1d5f26f06c894
Κοινοποίηση

Πρωτοβουλίες για την Προστασία της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την καταγραφή, τη χαρτογράφηση και τον περιορισμό των πληθυσμών των χωροταξικών ξένων ειδών, όπως το λεοντόψαρο, παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, σε συνέδριο που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας «Elafonisos Eco Week». Ο κ. Κέλλας τόνισε τη σημασία αυτών των δράσεων για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου.

«Δεν σταματάμε εδώ. Η Ελλάδα, με την εμπειρία και την επιστημονική της κατάρτιση, μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαχείριση του προβλήματος, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών χωρών και την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων», δήλωσε ο κ. Κέλλας. Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες σκοπεύουν στο να προστατεύσουν αποτελεσματικά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου και να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητες.

Η Ανακήρυξη της Ελαφόνησου ως Ζωντανό Εργαστήριο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της φετινής διοργάνωσης είναι η επίσημη πρόταση να ανακηρυχθεί η Ελαφόνησος ως το «Ζωντανό Εργαστήριο Εισβολικών Ειδών της Μεσογείου», με ειδικότερο επίκεντρο το λεοντόψαρο. Αυτή η ανακήρυξη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των ερευνών και των πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη διαχείριση των ξένων ειδών στις ελληνικές θάλασσες.

Χρηματοδότηση και Καινοτόμες Λύσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Κέλλας, το υπουργείο αξιοποιεί τους ενωσιακούς χρηματοδοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας για να εκδώσει προσκλήσεις ανάπτυξης καινοτόμων μέτρων καταγραφής, χαρτογράφησης και περιορισμού των πληθυσμών των χωροταξικών ξένων ειδών, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, εστιάζεται στην πρόληψη και τη μείωση των επιπτώσεων αυτών των ειδών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ειδικά για το λεοντόψαρο, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων καταγραφής και περιορισμού του στις ελληνικές θάλασσες με προϋπολογισμό 417.599 ευρώ, καθώς επίσης και το σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή μεθόδων εμπορικής αξιοποίησης των χωροταξικών ξένων ειδών, με προϋπολογισμό 551.633 ευρώ. Αυτές οι δράσεις συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με τις οικονομικές ευκαιρίες για τις τοπικές κοινότητες.

Διοργάνωση και Σημαντικοί Παρευρισκόμενοι

Το συνέδριο διεξάγεται από τις 14 έως τις 16 Απριλίου στο νησί της Ελαφονήσου, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων από τον τομέα της οικολογίας. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους είναι ο πρόεδρος της οικολογικής οργάνωσης «Elafonisos Eco», Ενρίκο Τόγια, καθώς και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό και ο επίτιμος πρόξενος του Μονακό στην Ελλάδα, Βασίλης Αποστολόπουλος. Η παρουσία τους υπογραμμίζει την διεθνή σημασία του θέματος και την επιτακτική ανάγκη για συνεργασία μεταξύ κρατών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.