www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στρατηγικές για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Χρήσης Υδρογόνου στις Μεταφορές από τον Χρίστο Δήμα

8989e9f886697f90cbf107b368dd83b8
Κοινοποίηση

Η Προώθηση της Χρήσης του Υδρογόνου στις Οδικές Μεταφορές

«Η πολιτεία συμμετέχει ενεργά στις δράσεις για τη χρήση του υδρογόνου στις οδικές μεταφορές», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο “Hydrogen Innovation for Regional Growth: Enhancing Mobility and Local Value Chains – The Peloponnese Case”, το οποίο διεξήχθη στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου TRIĒRĒS, το οποίο στοχεύει στην κλιμάκωση των οικοσυστημάτων υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη. Περιέγραψε τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από τη λειτουργία της Κοιλάδας TRIĒRĒS, όπως οι βελτιώσεις στις θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, καθώς και οι ευεργετικές επιδράσεις στην βιομηχανία.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το υδρογόνο είναι μια τεχνολογία που επιδιώκεται να ενσωματωθεί στις αστικές συγκοινωνίες. Επίσης, ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την επέκταση λεωφόρου υδρογόνου από την ΟΣΥ, η οποία θα συμμετάσχει στο σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι έχει εγκριθεί, από το «Modernisation Fund», μια επενδυτική πρόταση του υπουργείου για την προμήθεια 50 λεωφορείων, με τον προγραμματισμό της προκήρυξης του διαγωνισμού να βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, έχει εγκριθεί από το «CEF 2» η δημιουργία πρατηρίου υδρογόνου στις εγκαταστάσεις της ΟΣΥ στα ‘Ανω Λιόσια.

Ο υπουργός στάθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης που διαμορφώνονται στην περιοχή από τη λειτουργία της κοιλάδας, τονίζοντας ότι:

  • Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες εργασίας στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των διαφόρων στοιχείων της κοιλάδας υδρογόνου.
  • Προσελκύονται νέες «καθαρές» επιχειρήσεις με στόχο την εφαρμογή βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.
  • Η περιοχή καθίσταται κόμβος καινοτομίας για τις καθαρές μορφές ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο για νέες επενδύσεις.
  • Οδηγεί σε περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, με πολλαπλά οφέλη που αγγίζουν και άλλους τομείς όπως ο τουρισμός και η αλιεία.

«Η Ελλάδα διαθέτει από τα καλύτερα αιολικά και ηλιακά πεδία παγκοσμίως, γεγονός που της επιτρέπει να παραγάγει μεγάλες ποσότητες υδρογόνου, μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Δήμας, διαβεβαιώνοντας ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα προγράμματα στο μέλλον.

Πληροφορίες για το Έργο «TRIERES»

Ο κύριος στόχος του έργου «TRIERES» είναι η δημιουργία Μικρής Κοιλάδας Υδρογόνου (Small Scale Hydrogen Valley), με γεωγραφική αναφορά το Διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος υδρογόνου στην Ελλάδα, που θα διασυνδέει τη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου που αναπτύσσει η εταιρεία στο πλαίσιο του έργου EPHYRA, με επιχειρήσεις, τεχνολογικούς παρόχους, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και με φορείς του δημοσίου τομέα και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εταίροι του έργου είναι ο Όμιλος Μότορ Όιλ (Μότορ Όιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ, AVINOIL, LPC, DIORIGA GAS), η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.