www.macedoniapress.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φραγκογιάννης – Μέση Ανατολή: «Συνομιλούμε με Ισραήλ και αραβικό κόσμο για να μην διαχυθεί ο πόλεμος στην περιοχή»

Kostas Fragkogiannis Eurokinissi 1 Scaled
Κοινοποίηση

Η Ελλάδα έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με το Ισραήλ, αλλά και με τον αραβικό κόσμο, σε μια προσπάθεια να μην κλιμακωθεί περαιτέρω ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Μέση Ανατολή και να μην διαχυθεί σε όλη την περιοχή, ξεκαθάρισε  ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

«Με τη στάση μας, η οποία είναι πιστή και συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών, έχουμε αποκτήσει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, συνομιλούμε με αξιοπιστία και με τον αραβικό κόσμο και με το Ισραήλ, και στόχος μας είναι η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή», τόνισε ο Κώστας Φραγκογιάννης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή σε συνέντευξή του σήμερα (4.11.2023) στην εφημερίδα Βραδυνή.

«Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται όλες οι προσπάθειές μας και ταυτόχρονα, επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια, ώστε να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε εξέλιξη», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς που έχει τυλίξει στις φλόγες τη Μέση Ανατολή.

«Να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας με την Τουρκία»

Πέρα από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή , ο υφυπουργός εξωτερικών ρωτήθηκε και για την πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ για την προώθηση της Θετικής Ατζέντας Ελλάδας – Τουρκίας, ο Κώστας Φραγκογιάννης είπε ότι «με τον κ. Ακτσαπάρ μοιραζόμαστε την ίδια επιθυμία να προχωρήσουμε γρήγορα σε υπογραφές σειράς συμφωνιών που έχουν ωριμάσει, και ευελπιστώ ότι το κλίμα ηρεμίας που επικρατεί μεταξύ μας θα διατηρηθεί και ότι θα προχωρήσει ο διάλογος και η συνεργασία με καλή πίστη και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Σχετικά με τις αποστολές σε Νότια Κορέα, Ινδία, Σαουδική Αραβία ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι σημαντικό επίτευγμα είναι «η αναγνωρισιμότητα που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα σε μεγάλες και δυναμικές αγορές του κόσμου και η εδραίωση του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως πύλης εισόδου στην αγορά της Ευρώπης». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «εντείνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις χώρες αυτές για την Ελλάδα».

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Ιδιαίτερα αισιόδοξος δήλωσε ο κ. Φραγκογιάννης όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων. «Θεωρώ ότι τα πηγαίνουμε καλά. Ακόμα και στο σημερινό περιβάλλον παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων, η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και αξιόπιστος επιχειρηματικός συνεργάτης» ανέφερε.

Και εξήγησε: «Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων. Δίνουμε προτεραιότητα σε καινοτόμους κλάδους και τομείς αιχμής, όπως η ψηφιακή μετάβαση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη οικονομία. Στα αμέσως προσεχή μας σχέδια είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών συνεργασιών και με ευρωπαϊκές χώρες. Πολύ σύντομα, θα βρεθώ στη Γερμανία, σε Ντίσελντορφ και Φρανκφούρτη, για συναντήσεις και επαφές με τις εκεί επιχειρηματικές κοινότητες. Στα σχέδιά μας για τις αρχές του 2024 εντάσσεται και μια στοχευμένη αποστολή στις Βαλτικές χώρες».

Διεύρυνση των επενδυτικών συνεργασιών με την Κίνα

Με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι «το 2022, οι ελληνικές εισαγωγές από την Κίνα έφτασαν το υψηλό ρεκόρ των 7,9 δισ. ευρώ. Με στόχο λοιπόν μια περισσότερο ισορροπημένη εμπορική σχέση με την Κίνα, συμμετέχουμε στην ετήσια εμπορική Έκθεση της Σαγκάης, η οποία ανοίγει τις πύλες στις 5 Νοεμβρίου, ώστε να προωθήσουμε τη διείσδυση ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, γεωργικών και βιομηχανικών, στην κινεζική αγορά.

Επιπλέον, η παρουσία μας εκεί, αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τις δυνατότητες διεύρυνσης των επενδυτικών συνεργασιών – πέραν της προβεβλημένης επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά – σε τομείς όπως η ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών, ο τουρισμός, η γεωργία».

Related posts

13 Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρας καλoσύνης

diktio omada

Αίτημα του Σωματείου εργαζομένων για 24ωρη φύλαξη στο Νοσοκομείο Καβάλας

diktio omada

Εκδήλωση με θέμα «Έμφυλη κ’ Ενδοοικογενειακή Βία» στο Αμύνταίο

diktio omada

Leave a Comment