Αθέατο παραμένει το 99,999% του παγκόσμιου βυθού
Οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει οπτικά λιγότερο από το 0,001% του παγκόσμιου θαλάσσιου πυθμένα τα τελευταία 70 χρόνια, γεγονός που αντιστοιχεί σε έκταση περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους του Βελγίου. Αυτή η εντυπωσιακή διαπίστωση προέρχεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».
Ο ωκεανός υποφέρει από τις σοβαρές συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Αν και πολλά είναι γνωστά σχετικά με τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην επιφάνεια της θάλασσας και στα ρηχά νερά, λιγότερα έχουν γίνει κατανοητά για την κατάσταση στον βαθύ ωκεανό, δηλαδή σε βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων. Αυτή η έλλειψη γνώσης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κατανόηση των οικοσυστημάτων και των διεργασιών που πραγματοποιούνται σε μεγάλες θαλάσσιες στήλες.
Συγκριτική Ανάλυση Δεδομένων
Οι ερευνητές συνέκριναν 43.681 καταγραφές από αποστολές υποβρυχίων από το 1958 σε 14 χώρες, 120 Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και την ανοιχτή θάλασσα. Στην καλύτερη περίπτωση, τα δεδομένα κατέγραψαν το 0,001% του θαλάσσιου πυθμένα. Αυτή η στατιστική δείχνει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και παρατήρηση στην υποβρύχια οικολογία.
Η έρευνα αναδεικνύει επίσης ότι υπάρχουν γεωγραφικές ανισότητες στα συλλεχθέντα δεδομένα. Οι περισσότερες παρατηρήσεις έχουν γίνει εντός 200 ναυτικών μιλίων από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία. Αυτές οι χώρες, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι υπεύθυνες για το 97,2% όλων των καταδύσεων, γεγονός που καθιστά το δείγμα πολύ περιορισμένο και μεροληπτικό για την κατανόηση του παγκόσμιου ωκεανού.
Ανάγκη για Προηγμένες Μεθόδους Έρευνας
Οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 100.000 χρόνια για να απεικονιστεί ο θαλάσσιος πυθμένας in situ. Αυτές οι προβλέψεις καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εξερευνούμε και μελετούμε τον παγκόσμιο βαθύ ωκεανό. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και συνεργασιών είναι επιτακτική για την κατανόηση και την προστασία αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου.
Εν κατακλείδι, η περιορισμένη γνώση μας για τον βαθύ ωκεανό και οι γεωγραφικές ανισότητες στην ερευνητική δραστηριότητα επισημαίνουν την ιστορική ανάγκη για ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της διεθνούς συνεργασίας για την εξερεύνηση των θαλασσών μας.