Συναντήσεις με την Κοινωνία και Πολιτική Αξιολόγηση
«Τα κόμματα, οι πολιτικοί και η πολιτική έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: να υπηρετούν τις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών. Η κυβέρνηση στρέφεται προς την κοινωνία και παρέχει απαντήσεις στα προβλήματα και τα ζητήματά της. Αυτή η προσέγγιση πιστεύω ότι θα βρει ανταπόκριση και θα επιδοκιμαστεί από την κοινωνία». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «αυτό ισχύει και για την αντιπολίτευση. Όλοι έχουμε ευθύνη να συνομιλούμε με το σήμερα και όχι με τον προηγούμενο αιώνα».
Αναφορικά με την άνοδο των ποσοστών της Πλεύσης Ελευθερίας, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «Μένει να φανεί. Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις. Το πολιτικό τοπίο είναι αρκετά ρευστό στην αντιπολίτευση τους τελευταίους δύο χρόνια, από τις εκλογές του 2023». Επίσης, τόνισε την ανάγκη για «λιγότερο τοξικό λόγο και λιγότερη εχθροπάθεια» στο δημόσιο διάλογο.
Δημόσια Υπηρεσία και Αξιολόγηση
Η συζήτηση προήλθε από τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της εταιρείας Marc για το «Πρώτο Θέμα». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «η αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και ανθρώπων στο Δημόσιο είναι στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής». Για το ερωτηματολόγιο, δήλωσε: «Για πρώτη φορά επιδιώκουμε το ελληνικό κράτος να γίνει πολιτοκεντρικό και να υπηρετεί τους πολίτες».
Στη συνέχεια, περιέγραψε την πολιτική του υπουργείου όσον αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, λέγοντας ότι «η αξιολόγηση εφαρμόζεται με ένα σύστημα στοχοθεσίας εδώ και 2-3 χρόνια, με περισσότερους από 150.000 μετρήσιμους στόχους που έχουν τεθεί στους δημόσιους υπαλλήλους». Ανέφερε μάλιστα ότι «τα τελευταία χρόνια, πάνω από 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί λόγω μη σωστής εκπλήρωσης καθηκόντων τους». «Δεν πρέπει να δημιουργούμε την εντύπωση στους πολίτες ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση στο Δημόσιο», πρόσθεσε.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «στις αρχές Ιουνίου θα υπάρξει νέο ψηφιακό ερωτηματολόγιο για κάθε ασθενή που θα παίρνει εξιτήριο από νοσοκομείο». Αυτό θα βοηθήσει στη συλλογή δεδομένων που θα επιστραφούν στη διοίκηση του νοσοκομείου και στο υπουργείο, με απολογισμό στο τέλος του έτους. Αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα ψηφιακής ιχνηλάτησης στα επείγοντα περιστατικά, σημειώνοντας ότι «αυτές οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αλλάξει για να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες».
Συνταγματική Αναθεώρηση και Ευθύνες
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «κάθε δημόσιο πρόσωπο πρέπει να έχει επίγνωση ότι η θέση του δεν είναι μόνιμη» και τόνισε ότι «εξακολουθούμε να κρινόμαστε και πρέπει να κρινόμαστε συνεχώς». Διευκρίνισε ότι η «μονιμότητα εξασφαλίζεται συνταγματικά, όμως η αξιολόγηση είναι εξίσου εξασφαλισμένη». Η απολύσεις απαιτούν παράβαση καθηκόντων, όχι απλώς μη επίτευξη στόχων.
Ο υπουργός εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός έχει προβεί σε τρεις σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την προγραμματισμένη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτά περιλαμβάνουν την επικέντρωση στη αξιολόγηση του Δημοσίου, την ανεξάρτητη λειτουργία και επιλογή ηγεσιών στη Δικαιοσύνη, καθώς και την ευθύνη των πολιτικών προσώπων, συνοψίζοντας ότι αυτά συνθέτουν μια φιλόδοξη ατζέντα για τον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Η Υπόθεση των Τεμπών
Αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε: «Προηγήθηκε μια περίοδος έντονης πόλωσης κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν σοβαρές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης». Ωστόσο, τόνισε ότι «καθώς περνά ο καιρός, οι αλήθειες αποκαλύπτονται». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «με το τελικό πόρισμα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, όλα τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης, πρέπει να αναστοχαστούν πώς θα διαχειριστούν αυτή την ευαίσθητη υπόθεση».
Αναφερόμενος στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει προτρέξει να συνάγει συμπεράσματα τα οποία μπορεί να επαναλαμβάνουν λάθη του παρελθόντος». Σημείωσε επίσης ότι η δικογραφία περιλαμβάνει πάνω από 70.000 σελίδες, υποδεικνύοντας ότι οι πρόωρες δηλώσεις των πολιτικών δεν υποδηλώνουν σοβαρότητα.
Ο υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η προανάκριση είναι εμπιστευτική διαδικασία που «καταπατήθηκε από την αντιπολίτευση και διάφορους εμπειρογνώμονες». Κατακεραύνωσε τη διάδοση λανθασμένων πληροφοριών που οδήγησαν σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς και πρόσθεσε ότι «ευτυχώς, όλα αυτά έχουν καταρρεύσει».
Δημογραφικό Πρόβλημα και Πολιτικές Στήριξης
Αναφορικά με το δημογραφικό πρόβλημα, ο υπουργός τόνισε ότι είναι «υπαρξιακό ζήτημα για όλο τον δυτικό κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα». Υπογράμμισε πως οι αιτίες του δημογραφικού ζητήματος δεν είναι μόνο οικονομικές και προέτεινε την ανάγκη ιεράρχησης του πώς θα στηριχθούν οι οικογένειες. Τόνισε τη σημασία μιας δυναμικής οικονομίας που να προάγει βιώσιμη ανάπτυξη και πρότεινε τη υιοθέτηση προνοιακών επιδομάτων για τις νέες οικογένειες.
Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει επιδόματα γέννησης και δίνει μεγάλη βαρύτητα στη δημόσια υγεία, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε έργα άνω των 60 δισ. ευρώ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων.
Ελληνική Παρουσία στην Eurovision
Ο υπουργός έκανε και ένα σχόλιο σχετικά με την ελληνική παρουσία στην Eurovision, αναφερόμενος στην Κλαυδία. «Έκανε κάτι πολύ δύσκολο: πήγε κόντρα στο ρεύμα», σημείωσε. Παρατήρησε ότι «υπάρχει μια αλήθεια στο κορίτσι αυτό, καθώς ενσωματώνει την παράδοση με την σύγχρονη μουσική». Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Το τραγούδι της συνδύασε τον παραδοσιακό ρυθμό με ένα σύγχρονο beat, κάτι που resonated με το παγκόσμιο κοινό». Ο κ. Σκέρτσος κατέληξε λέγοντας ότι η νεολαία προσφέρει θετικά πρότυπα και αξίες που χρειάζεται η κοινωνία μας.