www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άννα Τζούμα-Μισσιριάν: Η Καρδιά του Ιμαρέτ και η Πολιτιστική Κληρονομιά της Καβάλας

4823a78bb0b2c5860e6bf20debf6c553
Κοινοποίηση

Η Άννα Τζούμα-Μισσιριάν και το Ιμαρέτ της Καβάλας

Μια Γυναίκα με Όραμα

Με την Άννα Τζούμα-Μισσιριάν είχαμε ήδη συνομιλήσει αρκετά μέσω τηλεφώνου πριν από τη συνάντησή μας. Η ευθύτητα και η αμεσότητά της μαρτυρούσαν τη δυναμική της προσωπικότητα. «Οι επαρχιακές πόλεις πρέπει να μικρύνουν, για να ανακτήσουν τη φύση, την ελευθερία και τη ζωή τους» ήταν η πρώτη φράση που μοιράστηκε μαζί μου, λίγα μόλις λεπτά μετά τις συστάσεις μας.

Όταν, μερικές ημέρες αργότερα, μας υποδέχθηκε στο Ιμαρέτ, το μοναδικό μνημείο που αποκατέστησε η εταιρεία Μισσιριάν ΑΕ και λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο από το 2004, κατάλαβα ότι είχα μπροστά μου μια γυναίκα με σπάνια αφοσίωση προς τον τόπο της. Η Άννα έχει ζήσει σε πολλές χώρες, αλλά πάντα επέστρεφε στην Καβάλα, την πόλη που αγαπά.

Μοιράζοντας Αξίες και Ιστορία

Η Άννα πρότεινε να επισκεφθούμε τα Στενά του Νέστου, επιθυμώντας να μοιραστεί τις εικόνες και τις εμπειρίες που την συγκινούν. Ακολουθώντας αυτή την επιθυμία, φτάσαμε και στην Αγέλη, ένα εγκαταλελειμμένο μουσουλμανικό χωριό της Ξάνθης, όπου έχει δημιουργήσει το «καταφύγιό» της. Σε μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Καβάλας, βρίσκεται ένα ησυχαστήριο που απαιτεί δύσκολη πρόσβαση: ένας παράδεισος ηρεμίας και ομορφιάς, όπου η μοναδική μουσική προέρχεται από τα νερά και τα πουλιά.

Η Άννα μοιράστηκε μαζί μου την ιστορία της οικογένειάς της, αποκαλύπτοντας ρίζες που χρονολογούνται από τη Σμύρνη, στο πλαίσιο μιας πολιτισμικής κληρονομιάς που έχει επηρεάσει τη ζωή της. «Η οικογένειά μου πάντα στηριζόταν σε αξίες όπως η αποδοχή και ο σεβασμός», λέει, και οι αναμνήσεις της από τη γιαγιά της, που τηρούσε παραδοσιακές συνήθειες, αποτυπώνουν την αίσθηση κοινότητας που την περιβάλλει.

Γαλουχήθηκα σε ένα περιβάλλον όπου πάντα υπήρχε αποδοχή και σεβασμός, αξίες που οι δικοί μου έφεραν μαζί τους ως προίκα…

Η Οικογενειακή Κληρονομιά

Η οικογένεια Τζούμα έγινε γνωστή στην Καβάλα για την ενασχόλησή της με την αλιεία, ενώ η Άννα διδάχθηκε τη γαλλική γλώσσα από τη μητέρα της, που θεωρούσε απαραίτητο να γνωρίζει άπταιστα. Αυτή η εκπαίδευση αποδείχθηκε πολύτιμη στην καριέρα της, καθώς μπήκε στο εμπόριο καπνού, όπου οι γνώσεις της βοηθούσαν στις επικοινωνίες. Παρά τις σπουδές της, δεν έχασε ποτέ την αγάπη της για την ιστορία και τους μύθους της Αιγύπτου, κάτι που την ενέπνευσε να ακολουθήσει μια διαφορετική καριέρα.

Μετά την αποφοίτησή της, η Άννα βρήκε δουλειά στην εταιρεία Μισσιριάν, και αποφάσισε να παραμείνει στην Καβάλα. Έγινε βασικό στέλεχος και δημιούργησε σχέσεις με ανθρώπους του εμπορίου, οι οποίες τη βοήθησαν να κατανοήσει τις προκλήσεις του κλάδου. «Η σχέση με το εμπόριο έχει άλλη αλφάβητο, αλλά, το κυριότερο, ήταν ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον για μένα, στο οποίο συζητούσαμε για πράγματα που με ενδιέφεραν», σημειώνει με ενθουσιασμό.

Η σχέση με το εμπόριο έχει άλλη αλφάβητο, αλλά, το κυριότερο, ήταν ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον για μένα, ένιωθα πως ανήκω σε αυτόν τον κόσμο…

Η Λαμπρή Ιστορία του Ιμαρέτ

Το Ιμαρέτ ιδρύθηκε το 1813 από τον Μοχάμεντ Άλι και λειτούργησε για περίπου έναν αιώνα, παρέχοντας δωρεάν τροφή στους σπουδαστές και στους φτωχούς της περιοχής, ανεξαρτήτως εθνότητας ή θρησκείας. Η αρχιτεκτονική του συνδυάζει στοιχεία του οθωμανικού μπαρόκ με βυζαντινές και ρωμαϊκές επιρροές και περιλαμβάνει πολλούς χώρους, όπως κοιτώνες και αίθουσες διδασκαλίας.

Μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας, το Ιμαρέτ φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες, ενώ η κατάσταση του κτιρίου επιδεινώθηκε για πολλές δεκαετίες. Το 2000, η εταιρεία Μισσιριάν ΑΕ ανέλαβε την αποκατάσταση και το 2004 το Ιμαρέτ άνοιξε ξανά τις πύλες του ως πολυτελές ξενοδοχείο-μνημείο. Σήμερα, αυτό το εμβληματικό κτίριο δεν είναι μόνο ένα ξενοδοχείο, αλλά και ένας χώρος που προάγει τον πολιτισμό και την ιστορία.

Το Παράθυρο στην Ανατολή

Η Άννα μοιράζεται την επιθυμία της να δείξει την ισλαμική κουλτούρα ως ένα άλλο κόσμο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στη σύγχρονη ζωή. Θεωρεί ότι το Ιμαρέτ είναι μια «οάση» συμβίωσης και εκπαίδευσης. «Ήθελα να δείξω πως το Ισλάμ είναι ένας άλλος κόσμος, χωρίς τον οποίο δεν θα ζούσαμε σήμερα με τον τρόπο που ζούμε», τονίζει γεμάτη πάθος.

Στο σκηνικό αυτό, γεμάτο από γεύσεις και αρώματα, το δείπνο μας ολοκληρώθηκε με κοτόπουλο φεσεντζάν, μια συνταγή που αντικατοπτρίζει την πολιτιστική κληρονομιά που διατηρεί το Ιμαρέτ. Η Άννα μοιράστηκε τις σκέψεις της για την επιχείρηση, εκφράζοντας την προτίμησή της να θεωρεί τον εαυτό της παραγωγό, εστιάζοντας στην ιστορία των προϊόντων, παρά ως έμπορο.

«Οι προτεραιότητές μου είναι διαφορετικές», αναφέρεται, «προτιμώ να δίνω έμφαση στο όραμα πίσω από την επιχείρηση και όχι απλώς στο κέρδος». Η στάση της στο επιχειρείν αντικατοπτρίζει τη βαθιά αφοσίωση που έχει όχι μόνο στον τόπο της, αλλά και στην ιστορία του Ιμαρέτ και τη σημασία του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Η Άννα Τζούμα-Μισσιριάν αντιπροσωπεύει τη ζωντανή σύνθεση πολιτισμού, ιστορίας και επιχειρηματικότητας, έχοντας ως φάρο την αφοσίωσή της στη διατήρηση της κληρονομιάς αυτής και την προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής.