Μια Παγκόσμια Κρίση σε Εξέλιξη
Καθώς γράφεται αυτό το κείμενο (1/5), στη Συρία και στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν επικρατούν συνθήκες που υποδηλώνουν μια πιθανή πολεμική ανάφλεξη. Η αποκατάσταση της ηρεμίας σε αυτά τα δύο μέτωπα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Κρίση στη Συρία
Στην Δαμασκό, την Τετάρτη 30 Απριλίου, πολιτοφύλακες που συνδέονται με το ισλαμιστικό καθεστώς πραγματοποίησαν επιδρομές σε δύο προάστια κατοικίας Δρούζων. Οι επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ανθρώπων, προσθέτοντας τους ήδη 18 νεκρούς της προηγούμενης ημέρας, κατά την έναρξη των μαχών. Συνολικά, 40 Δρούζοι έχουν χάσει τη ζωή τους, γεγονός που προκάλεσε άμεση αντίδραση από το Ισραήλ, το οποίο βομβάρδισε εγκαταστάσεις των σουνιτικών πολιτοφυλακών και απείλησε με στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία για την προστασία της Δρούζικης κοινότητας.
Αξιοσημείωτο είναι πως η Δρούζικη κοινότητα στο νότο της Συρίας απολαμβάνει ήδη την προστασία του ισραηλινού στρατού. Ο ηγέτης τους έχει απευθύνει έκκληση στον Βενιαμίν Νετανιάχου να στείλει στρατεύματα στη Δαμασκό για την ασφάλεια των ομοεθνών του. Την ίδια στιγμή, οι μάχες στη Γάζα συνεχίζονται, με προσδοκίες ότι οι εμπρησμοί δασών γύρω από την Ιερουσαλήμ προκλήθηκαν από Παλαιστίνιους που σχετίζονται με τη Χαμάς, η οποία έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιήσουν τους εμπρησμούς ως μέσο κατά των εποίκων και της ισραηλινής κυβέρνησης.
Συγκρούσεις στην Ινδία και το Πακιστάν
Η κατάσταση στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν είναι πιο σοβαρή, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και έχουν μακρά προϊστορία πολεμικών συγκρούσεων. Όλα ξεκίνησαν με την επίθεση μουσουλμάνων τρομοκρατών στο Κασμίρ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 26 πολιτών. Σε απάντηση, η ινδική κυβέρνηση διέταξε την απέλαση όλων των Πακιστανών προσφύγων, ενώ ο Ινδός ηγέτης, Μαρέντρα Μόντι, έχει δώσει εξουσιοδότηση στον στρατό να προχωρήσει σε πολεμικές ενέργειες κατά του Πακιστάν. Παράλληλα, στο Πακιστάν επικρατεί κλίμα ανησυχίας, καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή ινδική επίθεση εντός 24-36 ωρών.
Διεθνής Αντίκτυπος και Διπλωματικές Εξελίξεις
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι οι χώρες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέμβουν για την εκτόνωση της κρίσης έχουν τα δικά τους προβλήματα. Η Κίνα, που επίσης έχει ιστορικές διαφορές με την Ινδία, παραμένει αβέβαιη σχετικά με την αντίδρασή της. Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι όπως η Ρωσία, που στηρίζει την Ινδία, είναι απασχολημένοι με την κατάσταση στην Ουκρανία και δεν διαθέτουν διπλωματικό κεφάλαιο για να επενδύσουν σε άλλα ζητήματα.
Η προσοχή του Ντόναλντ Τραμπ είναι στραμμένη σε ζητήματα ειρήνευσης στην Ουκρανία, καθώς στοχεύει να αποδείξει την ικανότητά του στην διεθνή σκηνή και να προασπίσει τις σχέσεις του με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, το περιθώριο για μεσολάβηση στην κρίση Ινδίας-Πακιστάν είναι περιορισμένο, και οι δύο χώρες φαίνεται να βρίσκονται σε μια επικίνδυνη ζώνη, μακριά από τις άμεσες προτεραιότητες του Αμερικανού προέδρου.
Η απουσία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των ισχυρών παραγόντων της διεθνούς σκηνής έχει επιδεινώσει την κατάσταση της κρίσης. Ειδικά στη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν, φαίνεται ότι τα δύο κράτη είναι σταντικά αναγκασμένα να λύσουν μόνα τους τις ιστορικές τους διαφορές, χωρίς την επαρκή παρέμβαση τρίτων μερών.