Ιδρύεται Τμήμα Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα
Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο ιδρύεται το Τμήμα Κτηνιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και θα έχει έδρα την Ορεστιάδα, υπεγράφη από τον υφυπουργό Παιδείας, αρμόδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκο Παπαϊωάννου. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το σχέδιο θα διαβιβαστεί άμεσα για υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η ίδρυση του νέου τμήματος προήλθε από την έγκριση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σκοπός του τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα της κτηνιατρικής επιστήμης, με στόχο την ανάπτυξη ειδικευμένων επαγγελματιών που θα συμβάλλουν στην έρευνα και τη βελτίωση των κτηνιατρικών πρακτικών.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που ανακοίνωσε το υπουργείο, το πρόγραμμα σπουδών θα διαρκεί πέντε χρόνια (10 ακαδημαϊκά εξάμηνα), διασφαλίζοντας την πλήρη κατάρτιση των φοιτητών. Το πτυχίο που θα χορηγείται θα ισοδυναμεί με το επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και θα δίνει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του κτηνιάτρου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προβλέπεται επίσης η στελέχωση του Τμήματος Κτηνιατρικής Ορεστιάδας με 35 θέσεις μόνιμου Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), 15 θέσεις Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και 10 θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ). Αυτές οι θέσεις θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που θα προάγει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική καριέρα των φοιτητών.
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη και ανάπτυξη του βορείου και κεντρικού Έβρου υλοποιείται πλήρως μέσω αυτών των δράσεων. Επίσης, τόνισε ότι η ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δημόσιας εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης των περιφερειακών δομών.
Ο Νίκος Παπαϊωάννου στην τοποθέτησή του πρόσθεσε ότι η ίδρυση του τμήματος Κτηνιατρικής θα δημιουργήσει έναν σημαντικό κόμβο για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, με στόχο τη βελτίωση της ποιοτικής κτηνοτροφίας, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και τη σύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, προσφέροντας έτσι καινοτόμες λύσεις και βελτιώνοντας τις προοπτικές της περιοχής.