www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίτηση Έκτακτου Ελέγχου: Δικαιώματα και Προϋποθέσεις για τη Μικρή Μειοψηφία στην Κεφαλαιαγορά

5adf0ff25c665593b9c9d87fd1829131
Κοινοποίηση

Αίτηση Έκτακτου Ελέγχου Μικρής Μειοψηφίας

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους επιχειρηματικούς και νομικούς κύκλους είναι τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας. Ένα από τα βασικά δικαιώματα που παρέχει ο νομοθέτης είναι η δυνατότητα υποβολής αίτησης για Έκτακτο Έλεγχο της εταιρείας. Η αίτηση αυτή συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφίας, αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όταν πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες. Στην παρούσα ανάλυση θα εστιάσουμε στα δικαιώματα των μετόχων της μικρής μειοψηφίας.

Βασικοί Σκοποί της Αίτησης Έκτακτου Ελέγχου

Ο σκοπός της αίτησης για Έκτακτο Έλεγχο είναι η πληρέστερη ενημέρωση των μετόχων, καθώς και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με πιθανές πλημμέλειες στην διοίκηση της εταιρείας που δεν εντοπίστηκαν κατά τον Τακτικό Έλεγχο. Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί επίσης στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων που μπορεί να θεμελιώσουν αγωγή αποζημίωσης σε περίπτωση πλημμελούς άσκησης των διαχειριστικών καθηκόντων από το Διοικητικό Συμβούλιο, που έχει οδηγήσει σε ζημία στην εταιρεία.

Διαφορές με τον Τακτικό Έλεγχο

Η διενέργεια Έκτακτου Ελέγχου διακρίνεται από τον Τακτικό Έλεγχο που αφορά τη λογιστική και διαχειριστική κατάσταση της εταιρείας. Ο Τακτικός Έλεγχος είναι υποχρεωτικός και διεξάγεται τακτικά από τους εγκεκριμένους ελεγκτές, ενώ η διαδικασία του Έκτακτου Ελέγχου είναι εντελώς ανεξάρτητη. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο διαδικασίες μπορεί να επικαλύπτονται σε ορισμένα σημεία, χωρίς να αποκλείει η μία την άλλη.

Προϋποθέσεις Υποβολής Αίτησης

Η αίτηση για Έκτακτο Έλεγχο πρέπει να υποβληθεί από τους μετόχους της μικρής μειοψηφίας, οι οποίοι οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το ελάχιστο ποσοστό μπορεί να μειωθεί με καταστατική πρόβλεψη, αλλά δεν μπορεί να αυξηθεί ούτε να επιβληθούν επιπλέον προϋποθέσεις. Ο εν λόγω χρονικός περιορισμός ισχύει και για την διατήρηση της ιδιότητας του μετόχου κατά τη διάρκεια της άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Σε περίπτωση επικαρπίας ή ενεχύρου μετοχών, το δικαίωμα αίτησης ανήκει στο άτομο με το συμφωνηθέν δικαίωμα ψήφου. Αν η μετοχή ανήκει σε περισσότερα άτομα, απαιτείται διορισμός υγειονομικού εκπροσώπου για την άσκηση του δικαιώματος. Εκτός από τους μετόχους της μικρής μειοψηφίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί επίσης να αιτηθεί Έκτακτο Έλεγχο σε εισηγμένες εταιρείες.

Απόδειξη Συγκέντρωσης του Ελάχιστου Ποσοστού

Μια από τις διαδικαστικές προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης είναι η απόδειξη του αριθμού των μετοχών που κατέχει ο αιτών. Η απόδειξη αυτή γίνεται με τον ίδιο τρόπο που απαιτείται για τα υπόλοιπα δικαιώματα μειοψηφίας. Είναι κρίσιμο ο αιτών να αποδείξει ότι πληροί το ελάχιστο όριο για την αίτηση.

Χρονικά Όρια Υποβολής Αίτησης

Η υποβολή αίτησης για Έκτακτο Έλεγχο υπόκειται σε χρονικό περιορισμό. Είναι αδύνατο να ασκηθεί η αίτηση μετά την πάροδο τριών ετών από την έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της χρήσης, εντός της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις.

Διαδικασία και Αρμόδιο Δικαστήριο

Η αίτηση ελέγχου εξετάζεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας της Ανώνυμης Εταιρείας, μέσω εκούσιας διαδικασίας. Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τη φύση της υπόθεσης, καθώς μερίδα της νομολογίας υποστηρίζει ότι πρόκειται για μη γνήσια εκούσια διαδικασία.

Βασικά Σημεία Αίτησης και Πιθανολόγηση Παραβίασης

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι μέτοχοι της μικρής μειοψηφίας έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν Έκτακτο Έλεγχο αν πιθανολογούν παραβίαση διατάξεων του νόμου, του καταστατικού ή αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Απαιτείται να παρατίθενται συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά και όχι αόριστες καταγγελίες, προκειμένου να υποστηριχθεί η αίτηση ελέγχου.

Η δικαστική απόφαση θα κρίνει αν υπήρξαν ή όχι οι καταγγελλόμενες πράξεις και θα διατάξει την διενέργεια του ελέγχου αν κριθεί αναγκαίο. Η εξουσία των μετοχών της μικρής μειοψηφίας (1/20 και άνω) να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου είναι σημαντική, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν μπορεί να επηρεάσουν ουσιαστικά την εταιρεία.

Αυτές οι διαδικασίες είναι κρίσιμες για την προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων και προάγουν την διαφάνεια και την υπευθυνότητα στη διαχείριση των εταιρειών. Η συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση των θεμάτων που αφορούν τις μειοψηφίες είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.