www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγώνες και Επιβίωση: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας για την Ιστορία και την Προστασία της Παράδοσης

4428a152ab6655932d1ed01ce4c330db
Κοινοποίηση

Η Ιστορία του Μεσολογγίου: Ένας Θρύλος Ελευθερίας

«Το Μεσολόγγι ήταν μία ορμή και μία πνοή για την επανάσταση. Είναι όμως και μία έμπνευση για όλους μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 199ης επετείου της εξόδου των ελεύθερων πολιορκημένων στο Μεσολόγγι. Ο Πρόεδρος ανήγγειλε τη σπουδαιότητα της ιστορικής μνήμης που σχετίζεται με τους ελεύθερους πολιορκημένους και την ελευθερία που μας προσέφεραν.

«Μπαίνοντας στο πάρκο των Ηρώων, καταλαβαίνεις τι σημαίνει άχρονη θυμή. Ο χρόνος καταλύεται και όσες γεγονότα συνέβησαν πριν 199 χρόνια φαίνονται σαν να συνέβησαν χθες. Αυτή η άχρονη ανάκληση και η δικαιωμένη ιστορία μας εμπνέουν σήμερα, γιατί γνωρίζουμε την προέλευση της ελευθερίας μας. Οφείλουμε στους ελεύθερους πολιορκημένους την ελευθερία, την προκοπή, τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες μας, καθώς και έναν ακόμα πιο σημαντικό λόγο: αν χρειαστεί, όπως εκείνοι, θα προστατεύσουμε ανυποχώρητα τον οίκο μας και την τιμή μας», τόνισε ο κύριος Τασούλας.

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Αυτή η ανυποχώρητη απόφασή μας συμβολίστηκε από την συγκέντρωση του κόσμου, όχι μόνο της πόλης του Μεσολογγίου αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, και η τιμή που αποδώσαμε στους ήρωες αυτούς επιβεβαιώθηκε με το στεφάνι που είχα την τιμή να καταθέσω εκ μέρους του ελληνικού λαού». Οι δηλώσεις του επιχειρούν να δείξουν τη σημασία της συλλογικής μνήμης και της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού.

Η Θυσία του Μεσολογγίου: Ένα Μήνυμα Ελευθερίας

«Σήμερα, εδώ στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου, λαός και αρχές σεμνά και αποφασιστικά τιμήσαμε την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των προγόνων μας. Αυτή η αυτοθυσία συνοψίζεται στη φράση “ελευθερία ή θάνατος”, που ερμηνεύει την ψυχή αυτής της πόλης», δήλωσε ο Πρόεδρος. Η αναφορά στην Κυριακή των Βαΐων το 1826 θυμίζει την αποφασιστικότητα των ελεύθερων πολιορκημένων να διατηρήσουν την περηφάνια και την εθνική τους ταυτότητα, ακόμα και με ανυπολόγιστο κόστος.

Η κατάσταση που επικρατούσε στο Μεσολόγγι πριν από την έξοδο δεν ήταν εύκολη, αλλά αυτή η πολύμορφη και σφοδρή αντίσταση οδήγησε σε διαχρονική δόξα και νέα ορμή στην επανάσταση, η οποία ήδη παρουσίαζε σημάδια κάμψης. Οι εξωτερικές δυνάμεις επηρεάστηκαν από την ηρωική στάση των πολιορκημένων και ξεκίνησαν να στέκονται στο πλευρό της ελληνικής επανάστασης, αναγνωρίζοντας την αξία του αγώνα τους.

Η σειρά γεγονότων, όπως το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης το 1826 και το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1827, υπήρξε αποτέλεσμα της αναγνώρισης της ηρωικής αντίστασης του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα, η ήττα του οθωμανικού στόλου στη ναυμαχία του Ναυαρίνου υπήρξε κομβικό σημείο στην εξέλιξη της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Ακολούθως, με την έλευση του Καποδίστρια, η Στερεά Ελλάδα καταλήφθηκε και η κατάσταση σιγά-σιγά άρχισε να μεταβάλλεται. Φτάσαμε στις αρχές του 1830, όταν η Ελλάδα αναγνωρίστηκε επίσημα διεθνώς, με τα πρώτα της σύνορα να έχουν καθοριστεί στις εκβολές του Σπερχειού, του Αλιάκμονα και του Αχελώου. Αυτά τα σύνορα αποτέλεσαν εφαλτήριο στις μελλοντικές εξελίξεις και την αναγέννηση του ελληνικού κράτους.