Η Κατάσταση του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το σύστημα υγείας όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά είναι στην καλύτερη φάση που βρισκόταν ποτέ». Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Building Sustainable & Resilient Health-Care Systems, Part II», στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας και αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η κατασκευή νέων νοσοκομείων και η ψηφιοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών.
Επισημαίνοντας τις καινοτομίες στον τομέα της υγείας, ο υπουργός ανέφερε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας του ατομικού φακέλου υγείας και της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η πρόοδος της τεχνολογίας, όπως υπογράμμισε, συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών.
Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι απαιτούνται οι κατάλληλοι πόροι για τη χρηματοδότηση της πρόσβασης των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες. «Για αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει στρατηγικές που εστιάζουν στην πρόληψη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ταχύτερη διάγνωση ασθενειών θα δημιουργήσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να καλυφθούν οι ανάγκες όσων δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία στα αρχικά στάδια. Επιπλέον, τα καινοτόμα φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία προσφέρουν την δυνατότητα να επενδυθούν πόροι σε νέες πολιτικές υγείας.
Το Επίκεντρο της Πρόληψης
Ο υπουργός διερεύνησε επίσης την σημασία του «myhealth app», όπου οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ατομικό τους φάκελο υγείας. «Όλες οι προληπτικές εξετάσεις καταχωρούνται εκεί. Ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο την πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία, και η υπηρεσία είναι πλήρης», είπε χαρακτηριστικά.
Συζητώντας για το clawback, δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν λαμβάνει ποτέ επαρκή χρηματοδότηση, αλλά τόνισε ότι παρατηρείται προόδος. «Τα πρώτα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το 2025 θα έχουμε καλύτερη εξέλιξη σε σχέση με το 2024. Δεν είναι θρίαμβος, αλλά σίγουρα υπάρχει πρόοδος» υπογράμμισε.
Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι επιστροφές είναι υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι λόγω σπατάλης, αλλά επειδή η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγικές που διευκολύνουν την πρόσβαση στα φάρμακα.
Διοίκηση και Βελτίωση Υγειονομικών Δομών
Για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής από τον ΑΣΕΠ, τονίζοντας ότι ο υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει στην αλλαγή διοίκησης για τα δύο πρώτα έτη. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρεμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ, τόνισε ότι «έχει μείνει πίσω» και ότι είναι απαραίτητη η ταχύτατη εξέλιξή του.
Ο Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Υγειονομικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης αναγνώρισης της χρόνιας νοσηρότητας, η οποία είναι και η πλέον κοστοβόρα για το σύστημα υγείας. «Αν δεν την ελέγξουμε, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η πρόληψη απαιτεί κοινωνικο-πολιτική αξία και στοχευμένη προσέγγιση.
Προτάσεις και Στρατηγικές για το Μέλλον
Η Έλενα Χουλιάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, επεσήμανε ότι η φαρμακευτική καινοτομία θα συνεχίσει να προσφέρει σύγχρονες θεραπείες και υπογράμμισε την ανάγκη συστηματικής χρηματοδότησης για την υποστήριξή της.
Από την άλλη, ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων, τόνισε την ανάγκη βαθιών τομών στο σύστημα υγείας και αναφέρθηκε ειδικότερα στον ΕΟΠΥΥ, που χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ώστε να εξελιχθεί. Χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, καθώς και η επένδυση στους πόρους για στοχευμένες και αποτελεσματικές δαπάνες.
Η πολιτική στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα: λογοδοσία, αποτίμηση των αποτελεσμάτων και μακροχρόνιος σχεδιασμός.