Ανεμογεννήτριες στο νομό Κιλκίς
Γράφει ο Βασίλης Ιωαννίδης, γεωπόνος.
Με την αυξανόμενη κινητικότητα σχετικά με το θέμα των «Ανεμογεννητριών στο Κιλκίς», είναι σημαντικό για τους κατοίκους της περιοχής να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τη διαδικασία που εξελίσσεται και τις σημαντικές εξελίξεις που έρχονται. Αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε διαβούλευση αρκετοί φάκελοι που αφορούν τη ανέγερση νέων αιολικών σταθμών.
Σε Διαβούλευση: Αιολικοί Σταθμοί και Ηλεκτρική Ενέργεια
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και Φωτοβολταϊκών Σταθμών (ΦΒΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 118,8744 MW, καθώς και των αντίστοιχων υποδομών οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης. Οι προτεινόμενες θέσεις είναι οι ‘ΠΕΡΑΣΜΑ-ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗ-ΔΑΟΥΤΛΗ’ και ‘ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΡΥΦΗ-ΠΥΡΑΜΙΣ’, εντός του Δήμου Παιονίας, Π.Ε. Κιλκίς. Συνολικά σχεδιάζεται η εγκατάσταση 21 ανεμογεννητριών, παράλληλα με συνοδά έργα διαπλάτυνσης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέρος της περιοχής έχει κριθεί αναδασωτέο (ΦΕΚ 857/Β/27.10.2023). Παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι αναδασωτέα, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται, όπως αναφέρεται σε άρθρο του Κωνσταντίνου Μενουδάκου, προέδρου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποδεικνύοντας ότι το ζήτημα είναι διαδικαστικά διεκπεραιώσιμο.
Προϋπάρχουσες Εγκαταστάσεις και Νέες Προτάσεις
Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η ύπαρξη ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών στην περιοχή της Καλλίνδριας, όπου έχουν τοποθετηθεί 5 ανεμογεννήτριες. Επιπλέον, σε διαβούλευση βρίσκεται η πρόταση για τη δημιουργία ενός ακόμα Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 204,6 MW, στην περιοχή «ΒΑΘΗ», στην Δημοτική Ενότητα Κρουσσών του Δήμου Κιλκίς. Στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται συνοδά έργα διαπλάτυνσης και 21 ανεμογεννήτριες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), υποδεικνύεται ότι η χλωρίδα και η βιοποικιλότητα στην περιοχή εγκατάστασης των έργων είναι περιορισμένες. Στις σελίδες 130 και 135 της ΜΠΕ αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν σπάνια ή προστατευόμενα φυτικά είδη στην περιοχή.
Βιοποικιλότητα και Περιβαλλοντικά Θέματα
Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε ότι μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή καταγράφουν περισσότερα από 850 είδη φυτών, εκ των οποίων άνω των 500 είναι ενταγμένα στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας, ο οποίος διαχειρίζεται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Από αυτά, 12 είδη έχουν καταταγεί σε κατηγορίες κινδύνου, όπως σχεδόν απειλούμενα ή κρισίμως κινδυνεύοντα.
Αυτή η κατάσταση επισημαίνει την ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την υλοποίηση οποιουδήποτε αιολικού έργου, εξασφαλίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες για την ανανεώσιμη ενέργεια δεν θα θίξουν τη φυσική κληρονομιά της περιοχής.
Διαδικασίες και Περιορισμοί
Στη διαβούλευση υπάρχει επίσης η πρόταση για συγκρότημα Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με ενσωματωμένες διατάξεις αποθήκευσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 38,4 MW στις θέσεις «ΙΣΩΜΑ» και «ΛΑΓΙΝΑ» στον Δήμο Κιλκίς. Η σχετική ανάλυση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ολοκλήρωση διαδικασίας οριοθέτησης ζώνης προστασίας, ειδικότερα αναφορικά με την ανάγκη προστασίας της άγριας ζωής σε αυτές τις περιοχές.
Με αυτές τις εξελίξεις, οι κάτοικοι του Κιλκίς καλούνται να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και τις προτάσεις, διασφαλίζοντας ότι η ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας θα συμβαδίζει με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.