Ακτινίδια: Καταρρίπτουν τα ρεκόρ των εξαγωγών
Το ελληνικό ακτινίδιο ξεπέρασε το φράγμα των 200.000 τόνων, επιτυγχάνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές του, η οποία καταγράφεται ως ρεκόρ στην περίοδο εμπορίας του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, οι εξαγωγές ακτινιδίων από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 17 Απριλίου 2025 ανήλθαν σε 208.679 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 14,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου οι εξαγωγές ανήλθαν σε 182.762 τόνους.
Είσοδος Αιγυπτιακών Πορτοκαλιών στην Αγορά
Ταυτόχρονα, παρατηρείται στασιμότητα στην εξαγωγική ροή των πορτοκαλιών και μανταρινιών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης, η χώρα εισήγαγε αιγυπτιακά πορτοκάλια τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για διαμετακόμιση. Παράλληλα, εισήχθηκαν και αιγυπτιακά μανταρίνια, καθώς και πορτοκάλια από τη Ρουμανία. Ο Σύνδεσμος εφιστά την προσοχή των αρμοδίων υπηρεσιών για τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές εμπορίας.
Επιπλέον, η εξαγωγή πορτοκαλιών καταγράφηκε στους 2.689.834 τόνους, με αύξηση 4,6% σε σχέση με πέρυσι, και για μανταρίνια ανήλθε σε 151.621 τόνους, σημειώνοντας ρεκόρ αύξησης 11,9% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Εξαγωγές Φράουλας και Μήλων
Σε αντίθεση και με τις καλές επιδόσεις των ακτινιδίων και των πορτοκαλιών, οι εξαγωγές φραουλών παρουσιάζουν μειωμένη τάση. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 17 Απριλίου 2025, οι εξαγωγές φραουλών ανήλθαν σε 51.300 τόνους, μειωμένες κατά 3,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εξαγωγές μήλων παρουσίασαν αύξηση 49,2% με ποσοστά που ανέρχονται σε 47.896 τόνους.
Μάλιστα, κατά το 2025 έχουν καταγραφεί εισαγωγές 5.000 τόνων μήλων από χώρες όπως η Πολωνία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ισπανία.
Σημαντική Άνοδος στις Εξαγωγές Ντομάτας και Αγγουριών
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι εξαγωγές ντοματών και αγγουριών. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 17 Απριλίου 2025, οι εξαγωγές αγγουριών ανήλθαν σε 65.904 τόνους, καταγράφοντας άνοδο 3%. Ειδικά για τις ντομάτες, οι εξαγωγές κατέγραψαν 32,3% αύξηση με ποσοστά που φτάνουν τους 22.700 τόνους, κυρίως προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Ρουμανία.
Παράλληλα, οι εισαγωγές από την Ισπανία και την Τουρκία υπερβαίνουν τους 1.200 τόνους.
Αυξημένες Οδηγίες Ελέγχων στην Εξαγωγή
Από τις αρχές του 2025, η διακίνηση εμπορευμάτων προς και από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι ελεύθερη λόγω της ένταξής τους στη ζώνη Σένγκεν. Οι εξαγωγείς ζητούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και η υγειονομική ασφάλεια των εξαγομένων προϊόντων. Επισημαίνεται ότι η απουσία τυποποίησης μπορεί να βλάψει τη φήμη των ελληνικών προϊόντων στην αγορά.
Θέματα Εισαγωγών από τη Βουλγαρία
Η Βουλγαρία φαίνεται να προγραμματίζει νέες ρυθμίσεις σχετικά με τις εισαγωγές, όπου τουλάχιστον το 50% των προϊόντων στα καταστήματα θα πρέπει να είναι βουλγαρικά, με στόχο τη μείωση των τιμών κατά 20%. Αυτά τα μέτρα, προτού ψηφιστούν, αντιμετωπίζουν κριτική καθώς αντίκεινται στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης αγαθών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εξαγωγείς αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει για την αποτροπή αυτών των περιορισμών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη γειτονική χώρα.
Σημειώνεται ότι το διμερές εμπόριο φρούτων και λαχανικών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας το 2024 ανήλθε σε 293.259 τόνους, με συνολική αξία 181,656 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 11,3% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας.