www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλέξης Τσίπρας: Τέσσερις στρατηγικές ενάντια στην ακροδεξιά και για την προάσπιση της Δημοκρατίας

79b289567f5cb5037f7d4bc989b45d33 no watermark
Κοινοποίηση

Αλέξης Τσίπρας: Νέες Προκλήσεις για τη Δημοκρατία

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Ειδική Έκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times, εκφράζει την ανάγκη της ευθύνης των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να αντισταθούν στην επικράτηση του δικαίου του ισχυρού, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει η ακροδεξιά.

Η θέση του Τσίπρα είναι σαφής: «Η ισορροπία μεταξύ αριστεράς/κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς/δεξιάς, η οποία αποτέλεσε τη βάση των πολιτικών συστημάτων στη Δύση, αρχίζει να διαλύεται». Υπογραμμίζει τη «ιστορική ευθύνη» των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων να σταθούν ενάντια στην επικράτηση του δικαίου του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις, επιμένοντας στην τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Είναι αναγκαίο να μη δεχθούμε την αποδοχή του δικαίου του ισχυρού στη διεθνή σκηνή, καθώς αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τον κυνισμό των ακροδεξιών δυνάμεων, ενώ ενισχύει την επιρροή των δισεκατομμυριούχων στην πολιτική, όπως καταδεικνύεται από τη σχέση Τραμπ – Μασκ. Ο Τσίπρας τονίζει την ανάγκη για ένα καθαρό μήνυμα από την Ε.Ε. προς τις Η.Π.Α., ότι οι σχέσεις θα προχωρήσουν μόνο με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, αποφεύγοντας παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα των κρατών.

Η Στήριξη της Ε.Ε. στην Ειρήνη

Ως δεύτερη προτεραιότητα, ανέφερε ότι απαιτείται στήριξη των αρχών μας και αναγνώριση των λαθών μας για να αποφευχθούν στο μέλλον. Η μάχη για το διεθνές δίκαιο είναι πρωτίστως μια μάχη για την ειρήνη και τη διπλωματία, όχι για τον πόλεμο. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία μετά τον πόλεμο οικοδομήθηκε πάνω σε αυτό το πλαίσιο, και είναι απαράδεκτο να αφήνουμε την ειρηνική προσπάθεια να μονοπωλείται από δυνάμεις της ακροδεξιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. έχει την υποχρέωση να ηγηθεί των προσπαθειών για την παραχώρηση ειρηνικών λύσεων στην Ουκρανία και να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, σύμφωνα με την πρόταση του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, παρά τις προκλήσεις που αυτή η προσπάθεια ενέχει.

Θυμίζουμε ότι, δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Μακάριος διαπραγματεύονταν με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας. Αυτή είναι η στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσουμε και στην περίπτωση της ειρηνικής λύσης στο Ισραήλ-Παλαιστίνη.

Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Μετάβαση

Δεύτερον, απαιτείται να έχουμε επαρκή πίεση στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για την ανάπτυξη ενός νέου σχεδίου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που θα στηρίζεται στις βασικές εκθέσεις των Ντράγκι και Λέτα. Η αξιοποίηση κοινών δανεικών εργαλείων θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο την άμυνα, αλλά και τα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, όπως η πράσινη ατζέντα και η κοινωνική συνοχή, ώστε να αποτραπεί η πολυδιάσπαση της Ε.Ε.

Τρίτον, η προώθηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην προστασία των συνόρων με σεβασμό στη ζωή και στη συνεργασία με χώρες προέλευσης. Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν προγράμματα επανεγκατάστασης και ενσωμάτωσης για τους πρόσφυγες, σε αντίθεση με την στάση που προτάσσει την υποστήριξη των πολέμων χωρίς τη φροντίδα για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Η Ανάγκη για Συνεργασία και Πολιτικές Διεκδικήσεις

Η αντιπαράθεση σχετικά με την κουλτούρα της ευαισθητοποίησης αναδεικνύει τη σημασία συστηματοποιημένων πολιτικών σε σχέση με τους μετανάστες, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι δυνάμεις του συντηρητισμού και της ακροδεξιάς έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν κινηματικές πρωτοβουλίες που δεν βασίζονται σε σαφείς διεκδικήσεις και στόχους, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.

Τέλος, είναι βάση για μια κοινωνία σεβασμού και αλληλεγγύης η ανάπτυξη πρωτοβουλιών συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αμερική. Το φαινόμενο κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και οι κοινωνικές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας δείχνουν τη σημασία της συνεργασίας για τον περιορισμό της άκρας δεξιάς και των αυταρχικών τάσεων.

Η αποκατάσταση της ισορροπίας αριστεράς-δεξιάς είναι αναγκαία ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε δημοκρατικές διαδικασίες και να παραγάγουμε πολιτικές που θα ικανοποιήσουν τις σημερινές προκλήσεις. Είναι προφανές ότι η πόλωση μεταξύ κέντρου και άκρων έχει οδηγήσει σε υπονόμευση της δημοκρατίας και στην άνοδο της ακροδεξιάς, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να στραφούν προς αυτήν.