www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΓΕΙΑ

Αλμπερτ Μπουρλά: Η Επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη Θεραπεία του Καρκίνου σε Χρόνο-ρεκόρ

3d3758947c4609d82ae1d1c69885747b no watermark
Κοινοποίηση

Οι Προοπτικές της Ιατρικής και η Σημαντικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται από τις 9 έως 12 Απριλίου. Ο κ. Bourla προέβλεψε ότι «σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για πολλά νοσήματα».

Η Συμβολή της Ψηφιακής Τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης

Κατά τη διάρκεια συζήτησής του με την κα Νίκη Λυμπεράκη, δημοσιογράφο από το Mega TV και «Το Βήμα», ο κ. Bourla αναφέρθηκε σε μια νέα εποχή στην ιατρική, στην οποία η ψηφιακή τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο. «Θα δούμε σημαντικές προόδους στη θεραπεία, αποτέλεσμα των εντυπωσιακών συνεργασιών που προκύπτουν από την τεχνολογία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, υπογράμμισε τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), αναφέροντας ότι αυτή θα επιταχύνει διαδικασίες στην έρευνα και την ανάπτυξη θεραπειών. «Οι ερευνητές θα χρησιμοποιούν την ΑΙ και αντί να φέρουν τη θεραπεία του καρκίνου σε 10 χρόνια, θα τη φέρουν σε 4 χρόνια», πρόσθεσε. Ο Bourla επανέλαβε την δέσμευση της Pfizer να διατηρήσει τους ανθρώπους και τον προϋπολογισμό της, ο οποίος ανέρχεται στα 11 δισ. δολάρια, ώστε η παραγωγικότητα να αυξηθεί και να προσφερθούν περισσότερα φάρμακα και θεραπείες.

Στρατηγικοί Στόχοι για το Μέλλον

Ο CEO της Pfizer αποκάλυψε ότι οι κυριότεροι στόχοι της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν την εξάλειψη του Αλτσχάιμερ και τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, οι οποίες θα μετατραπούν σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Bourla αναφέρθηκε στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς την καινοτομία. Εξήρε τη συμβολή της τρέχουσας κυβέρνησης, που χαρακτηρίζει τις απόψεις της ως τις πλέον προοδευτικές στον τομέα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ξεκαθάρισε ότι η Pfizer δεν έχει συναντήσει εμπόδια στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «όλα πήγαν πολύ καλά». Αντί για τα 200 άτομα που αρχικά είχαν προγραμματιστεί, σήμερα απασχολούνται 1.200 άτομα στη Θεσσαλονίκη, με πιθανές περαιτέρω επενδύσεις στο μέλλον.

Προκλήσεις της Παγκόσμιας Αγοράς και η Αντίκτυποι στην Υγεία

Ο κ. Bourla αναφέρθηκε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η εφαρμογή ριζοσπαστικών πολιτικών επηρεάζει την παγκόσμια αγορά. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η φαρμακευτική βιομηχανία θα παραμείνει εξαιρούμενη από τους δασμούς, αναγνωρίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή. «Είναι καλύτερο να έχει κανείς εξαιρεθεί, παρά να έχει συμπεριληφθεί», σχολίασε.

Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αναταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τονίζοντας ότι οι πρώτες ύλες δεν μπορούν εύκολα να παραχθούν εσωτερικά. «Δεν υπάρχει ο χρόνος και, ακόμα και αν υπήρχε, θα ήταν πολύ πιο ακριβό σε σχέση με την Κίνα», δήλωσε.

Ειδικά στον τομέα των φαρμάκων, ξεκαθάρισε ότι το κόστος των πρώτων υλών είναι χαμηλό, αφού η πλειονότητα των πόρων πηγαίνει στην έρευνα και την ανάπτυξη. Επιπλέον, επισήμανε ότι Ευρώπη και ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις, αν και η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.

Αναγκαίοι Σχεδιασμοί για το Μέλλον

Ο κ. Bourla τόνισε την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της προετοιμασίας σχεδίων για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, τονίζοντας τη γραφειοκρατία και την απροθυμία να επενδύσει στην καινοτομία ως βασικούς περιοριστικούς παράγοντες. «Πριν από 20 χρόνια, η έρευνα διεξαγόταν κυρίως στην Ευρώπη. Όμως, όλοι έχουν πια κατευθυνθεί στις ΗΠΑ», κατέληξε.