Αναβίωση του Εθίμου της Τσουκνίδας στη Νέα Έφεσο
Μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και παράδοσης έζησε η Νέα Έφεσος, με την αναβίωση του εορτασμού του Εθίμου της Τσουκνίδας στην ιστορική πλατεία “Το Στουπί”. Εδώ, η καρδιά της κοινότητας χτυπά δυνατά, τιμώντας τις παραδόσεις, τις γιορτές και τις μνήμες που συνδέουν το χθες με το σήμερα.
Το εκδηλωθέν έθιμο, βαθιά ριζωμένο στη συλλογική μνήμη του τόπου, μας γυρίζει πίσω σε δύσκολες εποχές, όταν οι Τούρκοι επόπτευαν το χωριό. Κάθε προσπάθεια για συνεννόηση και αντίσταση πραγματοποιούνταν με προσοχή, κρυμμένη πίσω από σιωπές και βλέμματα.
Οι Έλληνες, με τη δημιουργικότητά και την αποφασιστικότητά τους, έβρισκαν τρόπους να επικοινωνούν, χρησιμοποιώντας τον χορό, το τραγούδι και ένα φαινομενικά αθώο παιχνίδι με τσουκνίδες. Σύμφωνα με την παράδοση, μια μεγαλύτερη γυναίκα του χωριού κρατούσε μια τσουκνίδα και χτυπούσε ελαφρά τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετείχαν στο χορό.
Για τους κατακτητές, φαινόταν σαν ένα παιχνίδι, αλλά πίσω από κάθε “χτύπημα” κρυβόταν ένας μυστικός διάλογος, μια ανταλλαγή πληροφοριών και ένα μήνυμα ελπίδας και αντίστασης. Αυτή η παράδοση φρόντισε να παραμείνει ζωντανή με την ευγενική συμμετοχή όλων που παραβρέθηκαν.
Μουσική και Χορός που Τιμούν την Παράδοση
Κατά τη διάρκεια της φετινής εκδήλωσης, ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια που συνόδευαν τη διαδικασία και απέδωσαν ζωντανά τη διάθεση της κοινότητας. Τραγούδια όπως: «Μεγάλη Πέμπτη σήμανε, Παρασκευή όλη μέρα» και «Της Χαϊνως το παιδί Πασχαλιά γνωρίζεται» αισθητοποιούσαν την αυθεντικότητα του εθίμου.
Η επιμέλεια του χορευτικού αναλήφθηκε από τη χοροδιδάσκαλο κ. Ματίνα Κοτίνη, ενώ οι συγκινητικές ερμηνείες των τραγουδιών προσφέρθηκαν με πάθος και αγάπη για την παράδοση από τις κυρίες του συλλόγου, την Παρασκευή Βασιλείου και την Ελένη Δασοπούλου.
Σημαντικές Παρουσίες και Κοινωνική Φιλοτιμία
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Εφέσου, κ. Δημήτρης Κατρατζής, και ο Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, κ. Αθανάσιος Καλαϊτζής. Αξιοσημείωτη ήταν και η διακριτική παρουσία των ιερέων του χωριού, Πατήρ Νικόλαος Δασιόπουλος και Πατήρ Δημήτριος Ζορμπάς, οι οποίοι ευλόγησαν την εκδήλωση, ενισχύοντας τη σημασία της.
Η συμμετοχή πλήθους κόσμου στην εκδήλωση ανέδειξε ξανά τη βαθιά σύνδεση των κατοίκων με την ιστορία και την παράδοσή τους. Η βραδιά αυτή υπενθύμισε ότι η παράδοση δεν είναι απλώς ένα πέρασμα στο παρελθόν, αλλά ένας ζωντανός δεσμός που ενώνει γενιές, ενδυναμώνοντας τις ρίζες μας και διδάσκοντας μας ότι ακόμη και μέσα από τον χορό μπορούν να αναδειχτούν η ελπίδα, η μνήμη και η αντίσταση.