Ρεκόρ Πληθυσμού Μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς
Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη devastating πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, ο πληθυσμός του απειλούμενου Μαυρόγυπα συνεχίζει να φωλιάζει στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Φέτος, για πρώτη φορά καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αναπαραγόμενος πληθυσμός που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, από την αρχή της συστηματικής παρακολούθησης του είδους.
Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 41 επωάζοντα ζευγάρια, με πιθανότητα ο αριθμός αυτός να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι την ολοκλήρωση των τρέχουσας χρονιάς καταγραφών. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πέρυσι, κατά την πρώτη αναπαραγωγική περίοδο μετά την πυρκαγιά, ο αριθμός των ζευγαριών Μαυρόγυπα ανήλθε σε 38, ενώ τον μέγιστο αριθμό που είχε καταγραφεί πριν από την πυρκαγιά του 2023 ήταν 36 ζευγάρια, που παρατηρήθηκαν το 2021 και το 2023.
Προσπάθειες Διατήρησης και Ενίσχυσης του Πληθυσμού
Η σταδιακή αύξηση του πληθυσμού του είδους οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις συνεχείς και στοχευμένες προσπάθειες διατήρησής του, μέσω διαχειριστικών δράσεων που επικεντρώνονται στη μείωση της θνησιμότητας από ανθρωπογενή αίτια, στην εξασφάλιση της διαθεσιμότητας τροφής, και στη διαχείριση των ενδιαιτημάτων του στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου. Παράλληλα, περιλαμβάνονται και οι αντίστοιχες προσπάθειες ενίσχυσης του πληθυσμού που λαμβάνουν χώρα και στη γειτονική Βουλγαρία.

Αντιμετώπιση Απώλειας Θέσεων Φωλεοποίησης
Η απώλεια δέντρων φωλεοποίησης εξαιτίας της πυρκαγιάς φαίνεται να έχει επηρεάσει, μόνο σε μικρό βαθμό, την επιλογή θέσεων φωλεοποίησης στην τοπική περιοχή. Παρόλα αυτά, αναμένεται ότι σταδιακά, τα πουλιά θα μετακινηθούν σε κοντινά ζωντανά δέντρα, αναζητώντας καταλληλότερες θέσεις.
Σε περιπτώσεις εκτεταμένων καμένων εκτάσεων χωρίς διαθέσιμα ζωντανά δέντρα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει την εγκατάσταση τεχνητών φωλιών και τη διαμόρφωση των ζωντανών δέντρων για να εξασφαλιστούν θέσεις φωλεοποίησης στο μέλλον. Αμέσως μετά την πυρκαγιά εγκαταστάθηκαν 15 τεχνητές φωλιές, ενώ οι επόμενες δύο χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Rhodope Vulture, ο ΟΦΥΠΕΚΑ σχεδιάζει τη διαμόρφωση της κόμης 20 ζωντανών δέντρων ώστε να υποδεχτούν φωλιές του είδους. Παράλληλα, διερευνάται η καταλληλότητα του ενδιαιτήματος σε περιοχές γύρω από το Εθνικό Πάρκο, με σκοπό την επανοικοδόμηση και την εποικισμό του πληθυσμού.