Η BEYOND προσεγγίζει τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης
Το Συνέδριο της BEYOND 2025 προλόγισε ο Μιχάλης Στάγκος, Partner L – Stone Capital και Curator της BEYOND, ο οποίος ανέφερε τις σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αναδύονται στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική. Επισήμανε ότι η BEYOND αναδύεται ως ένας καθοριστικός κόμβος, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) συναντά τη γεωπολιτική, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη συνεργασία και ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας.
Ο Ευάγγελος Χαραλάμπους, Managing Director της BeBest, παρουσίασε όραμα για την Ελλάδα, με στόχο η χώρα να καταστεί σημείο αναφοράς για την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπογράμμισε πώς η BEYOND μπορεί να λειτουργήσει ως καθρέφτης αυτού του οράματος, τονίζοντας τη σημασία της προώθησης και της επένδυσης στις νέες τεχνολογίες.
Ο Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO, τόνισε την ανάγκη για τη διοργάνωση γεγονότων όπως η BEYOND, που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα, ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στη σημασία αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, επισπεύδοντας την εκμετάλλευση χρηματοδοτικών εργαλείων και την ουσιαστική συντονισμένη δράση στα έργα.
Αναφορά έγινε και από τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, Ειδικό Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, ο οποίος παρουσίασε το εθνικό σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έκανε λόγο για έξι βασικές προτάσεις πολιτικής που συνάδουν με την στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα της τεχνολογίας.
Ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε τα ευρήματα μελέτης που διεξήχθη σε 1.600 μεγάλες επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι το 84% των επιχειρήσεων του δείγματος χρησιμοποιούν AI, σε αντίθεση με το 70% της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η χρήση της μέχρι στιγμής περιορίζεται σε απλές εφαρμογές.
Ηθική Προσέγγιση στην Ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Στην εκδήλωση «Governing AI for Humanity», οι ομιλητές εστιάστηκαν στην ανάγκη για την ηθική και υπεύθυνη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Chengetai Masango, επικεφαλής της Γραμματείας του Internet Governance Forum του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στην απαραίτητη υπεύθυνη διαχείριση της καινοτομίας, ειδικότερα σε αναπτυσσόμενες περιοχές.
Η Μυλαίδη Στούμπου, Regional Director της Microsoft, επεσήμανε τη σημασία των αξιών της αξιοπιστίας, της ασφάλειας και της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενσωμάτωσης ηθικών προτύπων από τη φάση του σχεδιασμού των τεχνολογιών. Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Ευγενίου, καθηγητής στο INSEAD, ανθρώπων δήλωσε την ανάγκηθεσμοθέτησης για υπεύθυνη καινοτομία, προσδιορίζοντας και τη σημασία του ευρωπαϊκού AI Act.
Συζητήθηκε επίσης ο κίνδυνος αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, εάν δεν διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στην τεχνολογία. Η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής κοινότητας αναδείχθηκε ως κρίσιμη για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο της ηθικής και της υπευθυνότητας.
Η έκθεση BEYOND ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 6 Απριλίου, και αναμένεται να έχει σημαντικές δρομολογήσεις και ευρήματα που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της ψηφιακής καινοτομίας στην περιοχή.