www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακάλυψη Αρχαίου Ελληνικού Αμφορέα: Το Ρόλο του Δρ. Χρήστου Τσιρογιάννη στην Αποκάλυψη Λαθρεμπορίας στην Ιταλία

481b6785217c5e50bb88b477772fca09 no watermark
Κοινοποίηση

Ανακαλύψεις γύρω από τον αρχαίο ελληνικό αμφορέα στο Λονδίνο

Μια διάσημη γκαλερί στο Λονδίνο έχει αποσύρει από τη δημοπρασία έναν αρχαίο ελληνικό αμφορέα, μόλις πληροφορήθηκε για τις ανησυχίες που σχετίζονται με τη νομική του προέλευση. Η Kallos Gallery, που βρίσκεται στο Μέιφεϊρ του Λονδίνου, αποφάσισε να αποσύρει το αντικείμενο από την πώληση μετά την επικοινωνία που είχαν οι υπεύθυνοι της γκαλερί με τον ειδικό στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, δρ. Χρήστο Τσιρογιάννη.

Ο δρ. Τσιρογιάννης, κορυφαίος αρχαιολόγος και σύμβουλος σε ζητήματα λεηλασίας αρχαιοτήτων, διαπίστωσε ότι ο αμφορέας, ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 550 π.Χ., πιθανώς να προήλθε από παράνομη ανασκαφή στην Ιταλία. Αυτή η πληροφορία προήλθε αφότου ο Observer επικοινώνησε με την γκαλερί για ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από τον ίδιο.

Εντοπισμός και συσχέτιση με διαβόητο έμπορο

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης κατάφερε να εντοπίσει τον αμφορέα τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της Tefaf Maastricht, μίας από τις πιο σημαντικές εκθέσεις τέχνης και αρχαιοτήτων στον κόσμο. Ταυτοποίησε τον αμφορέα με μια Polaroid φωτογραφία που απεικόνιζε το αντικείμενο στα χέρια του Τζιάκομο Μέντιτσι, ενός ατόμου που είχε καταδικαστεί το 2004 στην Ιταλία για εμπόριο κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Η φωτογραφία αυτή αποτελούσε μέρος αρχείου που είχε κατασχεθεί από την αστυνομία και βρίσκονταν στον ιστότοπο των Ιταλών καραμπινιέρων. Ο αμφορέας εκτιμάται ότι έχει αξία περίπου 50.000 λιρών. Η Kallos Gallery ιδρύθηκε το 2014 από τον βαρόνο Lorne Thyssen-Bornemisza, ο οποίος προέρχεται από μία οικογένεια με μακρά παράδοση στη συλλογή έργων τέχνης.

Η καλλιτεχνική αξία του αμφορέα

Ο αμφορέας, με ύψος 23,6 εκατοστά, είναι διακοσμημένος με σφίγγες, κριάρι και λιοντάρι. Αποδίδεται στον καλλιτέχνη γνωστό ως Ζωγράφος του Φινέα, όνομα που προέρχεται από μια ποιητική παρουσίαση του μύθου του τυφλού βασιλιά Φινέα, που σώθηκε από τους Αργοναύτες.

Ωστόσο, το ιστορικό συλλογής του αμφορέα όπως αναφέρεται διαδικτυακά χρονολογείται μόνο από το 1986, γεγονός που ενίσχυσε την υποψία του δρ. Τσιρογιάννη ότι το αντικείμενο ενδέχεται να προέρχεται από παράνομες ανασκαφές. Οι πληροφορίες για την προέλευση περιλαμβάνουν και γκαλερί που ανήκε σε έμπορο που καταδικάστηκε τη δεκαετία του 1970 για κλοπές αρχαιοτήτων από τη Ιταλία.

Η συμβολή του δρ. Τσιρογιάννη στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου

Ο δρ. Τσιρογιάννης είναι συνεργαζόμενος λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής έρευνας σχετικά με την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων για την Έδρα της Unesco για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα.

Ένας από τους σημαντικούς συμμάχους του είναι ο αείμνηστος Paolo Giorgio Ferri, Ιταλός εισαγγελέας που ήταν γνωστός για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων. Ο Ferri έδωσε στον Τσιρογιάννη πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες και αρχειακό υλικό που περιλαμβάνει αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί από εμπόρους και άλλα άτομα που συμμετείχαν στο παράνομο εμπόριο. Μέσα σε 19 χρόνια, έχει εντοπίσει περισσότερες από 1.700 λεηλατημένες αρχαιότητες και έχει συμβάλλει στον επαναπατρισμό τους σε 15 χώρες.