www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακαλύπτοντας τις Ρίζες του Καλαμπακίου: Ένας Πολιτιστικός Θησαυρός μέσα από Ντοκουμέντα και Φωτογραφίες

2857fb97aeac076d3c9b1e98eddf6bcd
Κοινοποίηση

Λεύκωμα «100 Χρόνια Καλαμπάκι»

Η Ιστορία του Καλαμπακίου μέσα από Ντοκουμέντα και Φωτογραφίες

Σε μια μαγευτική εκδήλωση που συνέβη την Κυριακή 6 Απριλίου, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρουσίαση του λευκώματος «100 Χρόνια Καλαμπάκι – Συνομιλώντας με τις Σιωπές της Ιστορίας». Πρόκειται για ένα καλαίσθητο έργο που δημιούργησε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας από το 2020, γιορτάζοντας την εκατονταετηρίδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η συγγραφή του ανατέθηκε στις κυρίες Αθανασία Θεοδωρίδου, Τούλα Θωμαΐδου, Κυράνθη Στράντζαλη και Μαρίνα Σωφρονίδου.

Η εκδήλωση αυτή περιλάμβανε μια ενδελεχή παρουσίαση του πλούσιου υλικού, το οποίο γίνονταν με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού. Η συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ περιλάμβανε την ψηφιοποίηση ντοκουμέντων και φωτογραφιών, καθώς και τη διαφύλαξη αρχείων που είχαν συγκεντρωθεί από την κοινότητα τις τελευταίες δεκαπέντε χρόνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Βογιατζής, ο εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ κ. Δεμερτζής, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Μια Ολοκληρωμένη Ιστορία

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κα. Θεοδωρίδου τόνισε τις αξίες του βιβλίου, αναφέροντας ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συλλογής φωτογραφιών, εγγράφων και ιστοριών που σχετίζονται με την εγκατάσταση των προσφύγων στο Καλαμπάκι και τις περιόδους που τους προηγήθηκαν». Η συγγραφή προέκυψε από την επιλογή 1.200 ψηφιοποιημένων εγγράφων και 1.500 φωτογραφιών, που επιλέχθηκαν από τον κ. Κώστα Βιδάκη της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, η οποία φρόντισε για την ολοκλήρωσή του.

«Το λεύκωμα αυτό είναι ένα εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της Δράμας», πρόσθεσε η κα. Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι καλύπτει την ιστορία του Καλαμπακίου από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή των προσφυγικών ρευμάτων, συμπεριλαμβάνοντας στοιχεία από περιοχές όπως το Κρυόνερο, το Καλφά και την Προύσα.

Η κα. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που η ιστορία του χωριού παρουσιάζεται ολοκληρωμένα, με εκατοντάδες ντοκουμέντα και φωτογραφίες που απεικονίζουν την καθημερινότητα του χωριού από το 1922 και μετά. Το υλικό αυτό δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στην ιστορία του Καλαμπακίου.

Η Σημαντική Γέφυρα του Βιδάκη

Ο κ. Βιδάκης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την επιμέλεια και την ψηφιοποίηση, τόνισε την αξία του λευκώματος ως μια γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα. «Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο ήταν παντού παρούσες στις οικογένειες, και σήμερα αποτυπώνουν την ιστορία του τόπου μας», είπε. Ο ρόλος της φωτογραφίας στην οικογενειακή μνήμη είναι κεντρικός, καθώς μέσω αυτής η καθημερινότητα του Καλαμπακίου αποτυπώνεται με παραστατικό τρόπο.

«Η κατανόηση της τοπικής ιστορίας είναι ουσιώδης για όλους μας», πρόσθεσε ο κ. Βιδάκης. «Η γνώση αυτή μας βοηθά να αγαπάμε περισσότερο τον τόπο μας». Το Καλαμπάκι, τόπος εγκατάστασης του πρόσφυγα παππού του κ. Άρη Θεοδωρίδη, είναι ενδεικτικό της σημασίας της τοπικής μνήμης και πολιτισμού.

Η ΚΥΚΛΩΨ επενδύει στη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, με στόχο τη προστασία κτηρίων και χώρων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Δράμας. Η ανάδειξη της καπναποθήκης Αναστασιάδη, μνημείου της αστικής αρχιτεκτονικής της Δράμας, είναι ένα από τα πρώτα έργα της ΚΥΚΛΩΨ, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού που συνδυάζει την ιστορία και την τέχνη.