Σημαντικές Ανατροπές στην Εργασία: Νέες Ρυθμίσεις και Αλλαγές
Σημαντικές εξελίξεις προαναγγέλλονται στον τομέα της εργασίας, με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και σκοπεύει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως τον Ιούνιο. Αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν ελαστικές σχέσεις εργασίας, νέα μοντέλα απασχόλησης και ταχύτερες διαδικασίες πρόσληψης και απόλυσης, χαρακτηριστικά που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ελληνική αγορά εργασίας.
Οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται επίσης έναν «Οδικό Χάρτη» για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ο οποίος θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο. Οι βασικοί άξονες των προτάσεων διαρρέουν ήδη, και αναμένονται συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους όπως η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και ο ΣΒΕ για να εξεταστούν οι προτάσεις αυτές και η αποδοχή τους από τους συνομιλητές.
Αλλαγές στις Εργασιακές Σχέσεις και Οι Νέες Προτάσεις
Στον πρώτο πυλώνα των προτεινόμενων αλλαγών ξεχωρίζει η πρόταση που επιτρέπει την μεταβολή του ωραρίου ανά εβδομάδα, προσαρμόζοντας τις ανάγκες του εργοδότη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θα απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων για οποιαδήποτε μετατροπή του ωραρίου. Επιπλέον, το υπουργείο σχεδιάζει να ενισχύσει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν προσωπικό με μοντέλα όπως η δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών ή η κατά παραγγελία απασχόληση που θα υπερβαίνει τις 13 ώρες ημερησίως σε περισσότερους εργοδότες.
Επιπλέον, ιδιαίτερης σημασίας είναι η προσπάθεια απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης και απολύσεων. Αυτό αναμένεται να διευκολύνει τη λειτουργία επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η εστίαση και το catering, ενισχύοντας την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητα τους.
Νέες Προτάσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Οι προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι της κοινωνικής διαβούλευσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις εστιάζουν σε τρία κύρια πεδία. Το πρώτο αφορά την τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει καθολική εφαρμογή όταν καλύπτεται το 50%+1 των εργαζομένων και επιχειρήσεων, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και βιώσιμη για ολόκληρους τους κλάδους.
Το δεύτερο πεδίο σχετίζεται με τις ενδομιλικές συμβάσεις, οι οποίες θα αφορούν ομάδες εργαζομένων εντός μιας επιχείρησης ή τμήματος αυτής. Στόχος είναι να παρέχεται η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων ανάμεσα σε εργαζομένους και εργοδότες, ακόμη και για τμήμα της εργασίας τους σε περιπτώσεις πολυάριθμων εταιρειών που ανήκουν σε έναν όμιλο με διαφορετικά αντικείμενα.
Τέλος, το τρίτο πεδίο περιλαμβάνει τις αυξήσεις μέσω Συμβάσεων, με στόχο την καθορισμένη αναφορά για «ρήτρες ευελιξίας» που θα παρουσιαστούν σε επιχειρήσεις με προκλήσεις βιωσιμότητας, επιτρέποντας να αποφευχθούν οι συμφωνημένες αυξήσεις. Τα κριτήρια για την εφαρμογή των αυξήσεων θα εξετάσουν την παραγωγικότητα και την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.