Η Συμβολή της ΑΝΕΘ στην Ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας στην Θεσσαλονίκη
Μία σημαντική πρωτοβουλία για τον τομέα της αγροτικής οικονομίας και για εκείνους που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον πρωτογενή τομέα, καθώς και για την καθημερινότητα των αγροτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, είναι τα δύο προγράμματα που διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ). Αυτά τα προγράμματα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και αποτυπώνουν τη δέσμευση της ΑΝΕΘ για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα, γνωστά ως CLLD/LEADER 2014-2020, χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην περίοδο 2014-2020, με την ΑΝΕΘ να έχει επιλεγεί ως Ενδιάμεσος Φορέας (ΕΦ) ή Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ). Οι δράσεις αυτές στρέφονται πρωτίστως στους δήμους Λαγκαδά, Βόλβης, και τμήματα των δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα (CLLD1), με δημόσια δαπάνη που εκτιμάται στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, περιλαμβάνουν και τον δήμο Χαλκηδόνας, καθώς και τμήματα του δήμου Δέλτα (CLLD2), με δημόσια δαπάνη περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.
«Βασικός στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του αγροτικού πληθυσμού του νομού Θεσσαλονίκης», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΘ, Θωμάς Βράνος. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην αύξηση της ελκυστικότητας αυτών των περιοχών για τον αγροτικό τομέα, καθώς επίσης και στη μείωση της αποδημίας των κατοίκων.
Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΝΕΘ, τα προγράμματα εστιάζουν στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, όπως είναι τυροκομεία και οινοποιεία. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις κατευθύνονται προς εναλλακτικές μορφές τουρισμού, βιοτεχνία και χειροτεχνία. Οι δράσεις περιλαμβάνουν επίσης την παροχή υπηρεσιών για την υποστήριξη του αγροτικού πληθυσμού, οικοτεχνικά προϊόντα και πολυλειτουργικά αγροκτήματα, καθώς και δράσεις συνεργασίας και εκπαίδευσης στον γεωργικό και δασικό τομέα.
Περαιτέρω, οι στόχοι περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα, όπως οι υποδομές μικρής κλίμακας, η εγκατάσταση «έξυπνων» υδρομέτρων, η βελτίωση τοπικών βασικών υπηρεσιών και η δημιουργία κοινών χώρων αναψυχής, παιδικών χαρών και κέντρων πολιτισμού. Αυτές οι δράσεις στοχεύουν στην υποστήριξη του τουρισμού και στην ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σημαντικές Επενδύσεις για την Τοπική Ανάπτυξη
Σημαντική διάσταση της πρωτοβουλίας είναι ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, που αναμένονται οι ολοκληρώσεις των προγραμμάτων, θα έχει ενταχθεί η υλοποίηση 80 ιδιωτικών επενδύσεων με συνολική δημόσια δαπάνη περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιπλέον θα υλοποιηθούν 35 έργα δημόσιου χαρακτήρα, συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
«Αυτές οι επενδύσεις, με συνολική δημόσια δαπάνη που ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των αγροτικών περιοχών, δημιουργώντας νέες πηγές εισοδήματος και ευκαιρίες απασχόλησης. Παράλληλα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο κ. Βράνος.