Αναστασία Σιάπκα: Η νομικός από το Κιλκίς στην πρώτη γραμμή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Γράφει η Ιωάννα Παγλαρίδου.
Ανάμεσα στις 20 γυναίκες παγκοσμίως που διακρίθηκαν φέτος από τον διεθνή οργανισμό Women in AI Ethics, βρίσκεται η Αναστασία Σιάπκα, μια εξαιρετική νεαρή νομικός από το Κιλκίς, η οποία πρωτοπορεί στον τομέα της ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης. Η Αναστασία έχει ως όραμα έναν κόσμο όπου η τεχνολογία ενισχύει την ανθρώπινη δημιουργικότητα και μειώνει το χρόνο εργασίας, κατατάσσοντάς την σε ένα από τα πιο φωτεινά και ελπιδοφόρα πρόσωπα της νέας γενιάς επιστημόνων.
Η Αναστασία είναι κορυφαία φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Βελγίου. Η έρευνά της εστιάζει στις νομικές και φιλοσοφικές προκλήσεις που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη, προσεγγίζοντας το θέμα με βαθιά κοινωνική ευαισθησία, αντλώντας έμπνευση από τον Αριστοτέλη.
Στο επίκεντρο της έρευνάς της βρίσκεται η αναζήτηση τρόπων με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λιγότερη, αλλά ουσιαστικότερη εργασία. Αναλύει πώς η τεχνολογία μπορεί να επανανοηματοδοτήσει την αξία της ανθρώπινης συνεισφοράς και να αναδιαμορφώσει τη σχέση μας με την εργασία, προκειμένου να βρει συλλογικές λύσεις σε μείζονα ζητήματα.
Η Αναστασία είναι πλήρως συνειδητοποιημένη για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, αναγνωρίζοντας ότι κάθε νέα τεχνολογία φέρει ερωτήματα και ανησυχίες. Ωστόσο, επιλέγει να εστιάσει στο θετικό και να προσεγγίσει το πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για το καλό. Για εκείνη, το ζητούμενο είναι το πώς η τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει τον άνθρωπο, επικεντρώνοντας τις δυνατότητές της στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής.
Η Αναστασία προέρχεται από μια οικογένεια με πατέρα πυροσβέστη και μητέρα νοσηλεύτρια, γεγονός που την έχει διδάξει από νεαρή ηλικία την αξία της κοινωνικής προσφοράς. Παρά τις διακρίσεις της, παραμένει προσγειωμένη και στενά συνδεδεμένη με τον τόπο της. Αρνείται τον όρο brain drain, επισημαίνοντας ότι η προσοχή θα πρέπει να εστιάζει σε όλα τα άτομα που φεύγουν από τη χώρα και όχι μόνο στα “λαμπρά μυαλά”. “Δεν υπάρχει ιεραρχία στην ανθρώπινη αξία,” υπογραμμίζει.
Η καταγωγή της από το Κιλκίς δεν αποτελεί γι’ αυτήν μειονέκτημα. Αντιθέτως, επιθυμεί να αναδείξει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ελληνική περιφέρεια και ότι η επιτυχία δεν είναι αποκλειστικά προνόμιο των μεγάλων πόλεων. Ως λάτρης της φύσης και της απλότητας, με έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και την κοινωνική δικαιοσύνη, η Αναστασία συνδυάζει γνώσεις, ήθος και όραμα. Είναι μια υπενθύμιση ότι η επιστήμη μπορεί – και πρέπει – να βγει έξω από τα πανεπιστήμια και να αποκτήσει άμεσες εφαρμογές στην κοινωνία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κοινωνική αλλαγή.
Η Αναστασία Σιάπκα αποτελεί ένα πρότυπο για τους νέους επιστήμονες, αποδεικνύοντας ότι η γνώση και η ηθική μπορούν να συναντηθούν και να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο.