www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναταράξεις στο ΧΑΑ: Εβδομαδιαία πτώση 7,96% και πτώση κεφαλαιοποίησης 8,5 δισ. ευρώ

Bc03d67cd072e1b5f8664d6e7adafe1a no watermark
Κοινοποίηση

Σημαντικές Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές και η Αντίκτυπος στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά

Μια παγκόσμια ατμόσφαιρα “risk off” επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς έχει ξεσπάσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με τους υψηλότερους δασμούς των τελευταίων 100 ετών, σύμφωνα με αναφορές των Financial Times. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι αντιδρούν με πωλήσεις μετοχών, γεγονός που προκαλεί σημαντική αναταραχή στις αγορές.

Η UBS εκτιμά ότι οι δασμοί είναι μεγαλύτεροι από ό,τι αναμενόταν και δεν έχουν τιμολογηθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε bear market για τις μετοχές και σε πτώση της ψυχολογίας των αγορών, παρά την αύξηση των αποτιμήσεων και των προσδοκιών. Η αβεβαιότητα και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση και ανόδο του πληθωρισμού έχουν εντείνει κάπως την πτωτική τάση.

Οι τελευταίοι γύροι επιθετικών δασμών που επιβάλλει η Αμερική έχουν περιστοιχίσει τις αγορές και έχουν προκαλέσει την ανησυχία για περαιτέρω οικονομική αναστάτωση. Η απεργιακή απάντηση της Κίνας επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς ύψους 34% στα αμερικανικά προϊόντα, έχει κλιμακώσει την ένταση και τερματίσει τις ελπίδες για αποκλιμάκωση.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις μακροοικονομικές του προβλέψεις, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχίες για νέες υποβαθμίσεις αξιόχρεου λόγω των δραστικών μέτρων που έχει πάρει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε να αντέξει στην πίεση που προήλθε από το διεθνές sell off. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, το Χρηματιστήριο έγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 7,96%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να αποδεκατίζεται κατά 8,573 δισ. ευρώ. Από τα 8,573 δισ. ευρώ, 7,1 δισ. ευρώ χάθηκαν κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.597,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 7,96% σε σχέση με 1.735,68 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, ο δείκτης εξακολουθεί να εμφανίζει κέρδη 8,70%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 παρουσίασε πτώση 8,68% την εβδομάδα, αν και από την αρχή του 2025 τα κέρδη ανέρχονται σε 9,89%.

Παράλληλα, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID παρουσίασε εβδομαδιαία πτώση 6,04%, με τα κέρδη του από τις αρχές του έτους να φτάνουν στο 6,19%. Ο τραπεζικός δείκτης υπέστη μία δραματική πτώση της τάξεως του 12,32%, αν και παραμένει σε κερδοφόρα θέση με 13,52% από την αρχή του 2025.

Συνολικά, η αξία των συναλλαγών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανήλθε σε 1.190,832 εκατ. ευρώ, με τη μέση ημερήσια αξία να διαμορφώνεται στα 238,116 εκατ. ευρώ, μειωμένη από 255,468 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι τώρα 111,970 δισ. ευρώ, προσδιορίζοντας αύξηση 8,825 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.