www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανατροπή από το Παρελθόν: Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482 επανέρχεται στη Γη μετά από 53 χρόνια στην τροχιά

9ac867e0a8615015fecf1017ebc993ed no watermark
Κοινοποίηση

Αναμενόμενη Επικείμενη Πρόσκρουση Διαστημικού Σκάφους

Μια αναπάντεχη επίσκεψη από το διάστημα αναμένεται να συμβεί σύντομα στη Γη, καθώς ένα διαστημικό σκάφος της σοβιετικής εποχής πρόκειται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα. Το σκάφος αυτό, το οποίο είχε στόχο να προσγειωθεί στην Αφροδίτη τη δεκαετία του 1970, ήταν αδύνατο να περάσει από την τροχιά της Γης λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Πρόκειται για το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, το οποίο εκτοξεύθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1972 στο πλαίσιο σειράς αποστολών προς την Αφροδίτη. Παρά τις αρχικές του προθέσεις, το σκάφος παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη και μεγάλο μέρος του καταστράφηκε μέσα σε μια δεκαετία. Ωστόσο, όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί, ένα ποσοστό αυτού εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας.

Εκτίμηση και Προβλέψεις

Ο Ολλανδός επιστήμονας Marco Langbroek από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς, εκτιμούν ότι η κάψουλα προσγείωσης του διαστημικού σκάφους, μια σφαίρα διαμέτρου περίπου 1 μέτρο, περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε μια ελλειπτική τροχιά για 53 χρόνια, με σταδιακή απώλεια υψόμετρου. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με το πού θα μπορούσε να προσγειωθεί το αντικείμενο βάρους μισού τόνου, αν και οι ειδικοί δηλώνουν πως είναι νωρίς για να διαπιστωθεί εάν θα επιβιώσει από την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.

Ο Langbroek προσδιορίζει ότι η επανείσοδος αναμένεται περίπου στις 10 Μαΐου, και προειδοποιεί ότι, αν το σκάφος παραμείνει άθικτο, θα συντριβεί με ταχύτητα 242 χλμ./ώρα. “Αν και ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία”, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα να χτυπηθεί κάποιος από αυτό είναι αμελητέα, σε σύγκριση με άλλους καθημερινούς κινδύνους.

Κίνδυνοι και Σκυθίσεις

Σύμφωνα με τον Langbroek, η πιθανότητα να προκληθεί ζημία στη Γη λόγω της προσγείωσης αυτού του διαστημικού σκάφους είναι χαμηλή, παρόλα αυτά, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Όπως τονίζεται, το διαστημικό σκάφος, που ζυγίζει σχεδόν 500 κιλά, θα μπορούσε να επιβιώσει από την πτώση, καθώς ήταν σχεδιασμένο να αντέξει στις σκληρές συνθήκες της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί ως προς την αποδοτικότητα του αλεξίπτωτου και της θερμικής ασπίδας, οι οποίες μπορεί να έχουν υποστεί φθορές με τον καιρό.

Όπως αναφέρει ο Jonathan McDowell, επιστήμονας στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, η κατάσταση του διαστημικού σκάφους θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια κατά την επανείσοδο. Αν η θερμική ασπίδα δεν αντέξει, τότε το σκάφος θα εξαϋλωθεί, ενώ αν παραμείνει άθικτο, θα υπάρξει ένα μεταλλικό αντικείμενο μισού τόνου να πέφτει από τον ουρανό.

Η περιοχή εισόδου του διαστημικού σκάφους θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε ανάμεσα σε 51,7 μοίρες βόρειου και νότιου γεωγραφικού πλάτους, που εκτείνεται από το Λονδίνο μέχρι το Ακρωτήριο Χορν της Νότιας Αμερικής. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία του πλανήτη καλύπτεται από νερό, η πιθανότητα να καταλήξει σε ωκεανό θεωρείται υψηλή. Η κατάσταση αυτή προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ενδιαφέροντος και προσοχής γύρω από το πιθανό αυτό φαινόμενο.