www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανεργία στην Ελλάδα: Διαφορές Στοιχείων ΔΥΠΑ και ΕΛΣΤΑΤ στις Εγγεγραμμένες Θέσεις

4637d8645f9b72d39a8a65179ff70bd1
Κοινοποίηση

Διαφορές Στοιχείων της Ανεργίας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) αναφέρει ότι το σύνολο των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι φτάνει τους 926.041, ενώ η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προσδιορίζει τον αριθμό των ανέργων σε μόλις 424.575 για τον Μάρτιο του 2025, γεγονός που καταδεικνύει μια πραγματικά σημαντική διαφορά ύψους 501.466 ανέργων. Αυτό το χάσμα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια και την επικαιρότητα των στοιχείων που συλλέγονται από τους δύο φορείς.

Η ΕΛΣΤΑΤ υπογράμμισε ότι το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2025 διαμορφώθηκε στο 9,0%, παρουσιάζοντας μείωση από 10,8% τον Μάρτιο του 2024. Σε παράλληλη ανάλυση, οι απασχολούμενοι ανέρχονται σε 4.280.078 άτομα, καταγράφοντας αύξηση 0,5% (22.835 άτομα) σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά δείχνοντας μια μικρή μείωση 0,7% (29.586 άτομα) σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2025.

Σημαντική είναι επίσης η αύξηση του αριθμού των ατόμων που δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό, τα οποία ανέρχονται σε 3.053.322. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, και η αύξησή τους κατά 1,5% από τον Μάρτιο του 2024 υποδηλώνει μια ανησυχητική τάση στην αγορά εργασίας.

Κατηγορίες Ανέργων και Σημαντικές Διαφορές

Εξαιτίας των στατιστικών διαφορών, η δημόσια συζήτηση γύρω από την ακριβή εικόνα της ανεργίας έχει ενταθεί. Η ΔΥΠΑ καταγράφει ότι περίπου 452.630 άτομα έχουν αποδεδειγμένα παραμείνει εγγεγραμμένα για περισσότερο από 12 μήνες, πράγμα που υποδηλώνει μια μακροχρόνια ανεργία που χρήζει προσοχής και ανακούφισης. Αντίθετα, η ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται να μην αποτυπώνει αυτή την πραγματικότητα.

Η ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε ότι οι διαφορές αυτές ενδέχεται να οφείλονται στη μαύρη εργασία, αποκαλύπτοντας ότι αρκετά άτομα μπορεί να εργάζονται κρυφά ενώ δηλώνουν άνεργοι στη ΔΥΠΑ για να διατηρήσουν επιδόματα. Αυτή η κατάσταση ενδέχεται να διαστρεβλώνει τα αποτελέσματα της αναφοράς περί εργασίας και να προκαλεί σύγχυση στην εκτίμηση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης.

Εντούτοις, το γεγονός ότι άτομα που εργάζονται κρυφά δηλώνουν επίσης την κατάστασή τους στην ΕΛΣΤΑΤ δείχνει μια ανησυχητική ανακολουθία που απαιτεί επιπλέον διερεύνηση και συντονισμό μεταξύ των φορέων.

Η ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας επικαιροποίησης των στοιχείων είναι επιτακτική, καθώς μια ανακριβής αποτύπωση μπορεί να έχει συνέπειες στην πολιτική απασχόλησης και την κοινωνική πρόνοια. Η αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι κρίσιμη για την επίτευξη βελτίωσης στην αγορά εργασίας και την υποστήριξη των ανέργων στην Ελλάδα.