Ανησυχία για την κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη
Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Σίγκριντ Καγκ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας. Τόνισε ότι «οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων». Παράλληλα, καταδίκασε με σθένος την κακομεταχείριση των ομήρων, εκφράζοντας ανησυχία για τις πιθανότητες σεξουαλικής βίας και κακοποίησης που ενδέχεται να βιώνουν.
Η κ. Καγκ προσέθεσε ότι οι εκτεταμένες δολοφονίες και τραυματισμοί αμάχων, καθώς και η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών στη Γάζα, είναι απαράδεκτες. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Η αναγκαία διαρκής κατάπαυση του πυρός υπήρξε κεντρικό σημείο της ομιλίας της κ. Καγκ, η οποία ζήτησε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να τερματιστεί ο ανθρώπινος πόνος. Απερίφραστα καταδίκασε τον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού, τονίζοντας την παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου που θα συνεπαγόταν.
Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη φαίνεται να επιδεινώνεται, με την κ. Καγκ να εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας. Η αύξηση των νεκρών και οι μαζικές ζημιές στις υποδομές, καθώς και η εκκένωση των καταυλισμών Παλαιστινίων προσφύγων, είναι ενδεικτικά της κρίσης που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), οι εχθροπραξίες συνεχίζουν να πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα το κλείσιμο όλων των διαβάσεων για ανθρωπιστική βοήθεια να μετρά κοντά 20 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή βιώνει τη μεγαλύτερη παύση στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
«Κάθε μέρα που περνάει μειώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τους συνεργάτες μας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Φαρχάν Χακ.
Ζητώντας ειδικές εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού τους στη Γάζα, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν ανησυχία μετά τη δολοφονία έξι μελών του προσωπικού και των επιθέσεων σε καθορισμένα συγκροτήματα του Οργανισμού. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων τόνισε την ανάγκη για απαντήσεις σχετικά με αυτές τις τραγικές απώλειες.
Η κλιμάκωση της βίας κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης έχει φέρει ανησυχία για την αποδοτικότητα των ανθρωπιστικών προσπαθειών. Ο Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA), Φίλιπ Λαζαρίνι, προειδοποίησε ότι η στρατιωτικοποίηση της περιοχής δεν μπορεί να γίνει ο νέος κανόνας.
«Αυτή η τάση της βίας, που ξεκίνησε προτού καν φτάσουμε στην 7η Οκτωβρίου 2023, πρέπει να ανατραπεί», υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη για μια διαρκή ειρηνική λύση.
Η θέση της Ελλάδας και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας
Από την πλευρά της, η Ελλάδα εκδήλωσε τα συλλυπητήριά της για την απώλεια ζωών και εξέφρασε την επιθυμία για άμεση αποκατάσταση στους τραυματίες. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης, τόνισε την ανάγκη για ειρήνη, υπογραμμίζοντας ότι και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν μια διαρκή ειρηνική λύση.
Η Ελλάδα ανησυχεί για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Προέτρεψε για άμεσες δράσεις που θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ επεσήμανε τη σημασία των διεθνών συνεργασιών για την προώθηση μιας πολιτικής διαδικασίας.
Θέση ισραηλινών αξιωματούχων
Αντίστοιχα, από το Ισραήλ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Δάνι Ντανόν, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις κατά της Χαμάς βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν έως ότου όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες επιστρέψουν ασφαλείς. Υποστήριξε ότι η χώρα του θα πράξει τα απολύτως αναγκαία για την προστασία του λαού της από κάθε είδους τρομοκρατία.
Η Γαλλία επίσης κάλεσε το Ισραήλ να επαναλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια και να αναζητήσει διαρθρωτικές λύσεις μέσω του διαλόγου.