Ολοκλήρωση των Συζητήσεων για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο 5ο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Ο υπουργός επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μια εξαιρετικά πυκνή ατζέντα και από τις δύο πλευρές, ωστόσο, θα καθοριστεί ο κατάλληλος χρόνος για τη συζήτηση, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, στα μέσα του μήνα.
«Η αποκατάσταση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι μια δύσκολη διαδικασία και κυρίως απαιτεί χρόνο», ανέφερε ο Γεραπετρίτης. Σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένας διάλογος σε επίπεδο που επιτρέπει την πρόληψη κρίσεων, κάτι που συνιστά μια σημαντική κατάκτηση.
«Οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας συντελούν στην επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή μας», πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι έχουν σημειωθεί περιορισμένες παραβιάσεις και ότι καταβάλλονται καθημερινές προσπάθειες για τον συντονισμό στο μεταναστευτικό, αντιπαραβάλλοντας τη συνεργασία σε πολλούς τομείς που συμβάλλουν στην οικοδόμηση καλύτερης σχέσης.
Όσον αφορά τις διαφορές που ενδέχεται να μην επιλυθούν άμεσα, ο Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι τα ζητήματα που προβάλλει η Άγκυρα είναι ιστορικά και πολυάριθμα, χρόνιες προκλήσεις που δεν μπορούν να επιλυθούν εντός δυο ετών. «Η ανάγκη για μια σταθερή και εποικοδομητική συνεργασία είναι πιο επείγουσα από ποτέ», σημείωσε.
Στρατηγικές Ενεργειακής Συνεργασίας
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην σπουδαιότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, με στόχο την άρση της ενεργειακής ανασφάλειας, καθώς και την σημασία της συνεργασίας με το Ισραήλ στην ενεργειακή διασύνδεση. Ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η συνεργασία οραματίζεται την ενίσχυση των διασυνδέσεων, ανεξαρτήτως εάν αυτές αφορούν ηλεκτρική ενέργεια ή επικοινωνίες.
Η Ελλάδα έχει αναδείξει τον εαυτό της σε ενεργειακό κόμβο τα τελευταία χρόνια, αναλογιζόμενη τις ενεργειακές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Τα ενεργειακά έργα που είναι σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των τερματικών σταθμών LNG και της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν αλλάξει δραστικά την ενεργειακή φιλοσοφία της χώρας.
Διπλωματικές Σχέσεις και Εμπορική Συνεργασία
Ο Γεραπετρίτης επεκτάθηκε στις διπλωματικές επαφές που είχε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Ομογένεια και επισκέφθηκε ιδρύματα της Ρωμιοσύνης, καθώς και την ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ανέφερε ότι συμμετείχε και σε ανεπίσημο δείπνο με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, όπου συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της Κύπρου.
«Η Ελλάδα υποστήριξε κατηγορηματικά τη θέση ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται τετελεσμένα που αποτρέπουν τη πρόοδο», δήλωσε και τόνισε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο τον διπλασιασμό του στο μέλλον.
Η Θετική Ατζέντα, όπως την ανέφερε, έχει επιτύχει σε δύο επίπεδα: την οικονομία και τη διπλωματική συνεργασία μεταξύ των πολιτών. Η παρουσίαση ενός διαρθρωμένου διαλόγου που περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα και παραδοτέα είναι ενδεικτική της επιθυμίας και της προοπτικής για εποικοδομητική συνεργασία.
Στρατηγική Ευρώπης και Κοίνη Πρόκληση
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενότητας της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι οι διακυμάνσεις τωρινής διπλωματίας αναδεικνύουν τη σημασία μιας ενοποιημένης φωνής, η οποία θα είναι ικανή να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ένωσης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει εξαρτήσεις και πρέπει να στοχεύσει σε μια πιο αυτόνομη πορεία που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής.
Αναφορικά με την Τουρκία, ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Άγκυρα, ως σημαντικός περιφερειακός παράγοντας, πρέπει να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών-μελών της διεθνούς κοινότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει το Κυπριακό Ζήτημα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας τις σκοπιμότητες και τις προκλήσεις που αφορούν την τουρκική επιθετικότητα.
Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις και Στρατηγική Συνεργασία
Ο υπουργός χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ ως άριστες και τις πλέον δυνατές στην ιστορία, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία έχει επεκταθεί πέρα από την απλή εμπορική και οικονομική συνεργασία, σε μεγαλύτερη αμυντική συνέργεια.
Αναφορικά με τη σχέση της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει στρατηγική συνεργασία με ισχυρές χώρες του διεθνούς στερεώματος, όπως η Αίγυπτος, η οποία αποτελεί πηγή σταθερότητας στην περιοχή.
Η εδραίωση της Ελλάδας ως σημαντικού παίκτη στο διεθνές σκηνικό συνεχίζεται με την προσπάθεια της να ενισχύσει το διπλωματικό της αποτύπωμα, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι παρούσα και ισχυρή σε πολυάριθμους τομείς συνεργασίας.