Ενόψει της Αντιπυρικής περιόδου 2025
Διατάξεις Απαγόρευσης Κυκλοφορίας σε Δασικές Εκτάσεις
Αν και η επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ορίζεται για την 1η Μαΐου και διαρκεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, προειδοποιώντας για την ανάγκη αυξημένης προσοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δράμας, κατόπιν απόφασης που υπογράφηκε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μουρβετίδη, έχει εκδώσει κανονιστικές διατάξεις που αναιρούν τη διέλευση, την παραμονή και την κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε δασικές εκτάσεις και άλση της Π.Ε. Δράμας.
Η εφαρμογή αυτών των περιορισμών θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις όπου ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υποδεικνύει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, συγκεκριμένα για τις κατηγορίες κινδύνου 4 και 5. Η απαγόρευση αυτή ισχύει από την έναρξη της ημερολογιακής ημέρας και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής.
Επισημαίνεται ότι, για κατηγορία κινδύνου 3, η απόφαση αυτή θα ενεργοποιείται μόνο μετά από ειδική εισήγηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, η απαγόρευση μπορεί να ενεργοποιηθεί και στην κατηγορία 3, εφόσον υπάρξει νέα εισήγηση από τη Διοίκηση Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Δράμας.
Δασικές Εκτάσεις με Απαγόρευση Κυκλοφορίας
Οι δασικές περιοχές και τα περιαστικά δάση όπου θα ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας σε συνθήκες υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές περιλαμβάνουν:
1) Περιαστικό Δάσος Κορυλόβου.
2) Περιαστικό Δάσος Προσοτσάνης.
3) Περιαστικό Δάσος Κυργίων.
4) Περιαστικό Δάσος Αγίου Παντελεήμονα Κ. Νευροκοπίου.
5) Περιαστικό Δάσος Περιχώρας.
6) Περιαστικό Δάσος Καλλιφύτου.
7) Περιαστικό Δάσος Κολυμβητήριου Δήμου Δράμας.
8) Περιαστικό Δάσος Παρανεστίου πλησίον ξενοδοχείου FILOXENIA.
9) Περιαστικό Δάσος Βαθυτόπου Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
10) Περιαστικό Δάσος Χρυσοκέφαλου Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
11) Δάσος Δυτικού Νέστου (Καράντερε).
12) Δάσος Φρακτού.
13) Δάσος Στάμνας.
14) Δάσος Σίλλης-Πρασινάδας.
15) Δάσος Θόλου – Αμισινού.
Οι εν λόγω περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την προστασία των δασών και την αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων που μπορούν να προκύψουν από πυρκαγιές, αναδεικνύοντας τη σημασία της προληπτικής δράσης σε περιόδους αυξημένου κινδύνου.