Προετοιμασίες για τον Δεύτερο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
Με σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία και στόχο να διορθώσει τις καθυστερήσεις του παρελθόντος, το ΑΣΕΠ προγραμματίζει τον δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για το Δημόσιο. Η ανάγκη για αξιοκρατία, ταχύτητα και διαφάνεια είναι πλέον επιτακτική.
Ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική φάση, καθώς η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί. Οι 47.410 συμμετοχές που καταγράφηκαν υποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών, οι οποίοι ελπίζουν σε καλές επιδόσεις και άμεσες τοποθετήσεις, κάτι που αποτελεί στόχο για την κυβέρνηση, την ανεξάρτητη αρχή και, φυσικά, τους υποψηφίους.
Η εμπειρία από τον πρώτο διαγωνισμό, στην οποία παρατηρήθηκε αργή απορρόφηση των διοριστέων, είναι πιθανόν να έχει επηρεάσει τον αριθμό των συμμετοχών. Στην προηγούμενη διαδικασία, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 108.000 αιτήσεις.
Δηλώσεις Υφυπουργού Εσωτερικών
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ανακοίνωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η δεξαμενή των διοριστέων και ότι οι απορροφήσεις αναμένονται να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2026. Η καθυστέρηση στους διορισμούς των επιτυχόντων του πρώτου διαγωνισμού, σύμφωνα με την υφυπουργό, οφείλεται σε έναν ήδη προγραμματισμένο σχεδιασμό για τα έτη 2022 και 2023.
Με τον νέο νόμο που εισήχθη τον Οκτώβριο, δίνεται η δυνατότητα στους επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού να διοριστούν και το 2024 και το 2025. Έτσι, προκύπτει ότι οι διορισμοί θα γίνουν πιο άμεσα, εφόσον εγκρίνονται οι αντίστοιχες θέσεις.
Νέες Τεχνολογίες στον Διαγωνισμό
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θανάσης Παπαϊωάννου, επισημαίνει πως οι διαδικασίες του διαγωνισμού εκσυγχρονίζονται, υιοθετώντας την ηλεκτρονική εξέταση για πρώτη φορά. Οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν μπροστά σε υπολογιστή, γεγονός που θα επιταχύνει την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Με τον διαγωνισμό αυτό, θα καλυφθούν οι ανάγκες προσωπικού του Δημοσίου για τις κατηγορίες πανεπιστημιακής (ΠΕ) και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) για τα έτη 2026 και 2027. Οι συμμετοχές θα είναι κρίσιμες, καθώς αυτοί που δεν θα συμμετάσχουν δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία διορισμού μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό.
Σχετικά με τους Επιτυχόντες
Σύμφωνα με τα δεδομένα του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, αρκετοί από τους επιτυχόντες είχαν την ευκαιρία διορισμού, με 14.837 να περνούν τη βάση. Ωστόσο, 1.371 από αυτούς δεν έκαναν αίτηση για καμία από τις προκηρύξεις του 2024. Συνολικά, ανακοινώθηκαν 6.119 θέσεις από τον προγραμματισμό των ετών 2022, 2023 και 2024.
Η διαδικασία του προσεχούς διαγωνισμού περιλαμβάνει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα. Ο προγραμματισμός εκτιμά ότι η ηλεκτρονική εξέταση θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, με ολοκλήρωση έως τα τέλη Ιουλίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν το εξεταστικό τους κέντρο μέσω πλατφόρμας που θα ανοίξει κατά την κοινοποίηση των ημερομηνιών.
Δομή των Εξετάσεων
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά με πολλαπλές επιλογές, περιλαμβάνοντας δύο ενότητες: εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων. Στην πρώτη ενότητα, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε θέματα όπως το Συνταγματικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, Οικονομικές Επιστήμες, και άλλα.
Οι ερωτήσεις θα προέρχονται από μια Τράπεζα Θεμάτων του ΑΣΕΠ, η οποία έχει δημιουργηθεί ειδικά για τις εξετάσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αξιολόγηση για τη δοκιμασία δεξιοτήτων θα απαιτεί πιο σύνθετη σκέψη και θα περιλαμβάνει παραδείγματα ερωτήσεων, με στόχο την εκτίμηση των εργασιακών συμπεριφορών και της επαγγελματικής ηθικής.
Η βαθμολογία θα κυμαίνεται από 1-100 και τα αποτελέσματα θα βασίζονται σε σχέση 50%-50% μεταξύ των δύο δοκιμασιών. Σε αντίθεση με τον πρώτο διαγωνισμό, δεν θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ επιτυχόντων και αποτυχόντων, γεγονός που καθιστά την διαδικασία πιο ενιαία.
Με τον ίδιο τρόπο θα διαμορφωθεί και η συμμετοχή των επιτυχόντων σε επόμενες προκηρύξεις, σύμφωνα με τη βαθμολογία τους, που θα επηρεαστεί επίσης από τυπικά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια.