www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού: Οι απόψεις των αρτοποιών

031aecdb55a0a42164aa82bc748889be
Κοινοποίηση

Ανατιμήσεις στο Ψωμί: Εξελίξεις και Επιπτώσεις

Οι καταναλωτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυξήσεις τιμών στο ψωμί στο άμεσο μέλλον, καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι δεν μπορούν πλέον να απορροφούν τις συνεχόμενες αυξήσεις στα κόστη παραγωγής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η μέση τιμή της φρατζόλας, η οποία σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 1,2 ευρώ, μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,40 ευρώ. Ήδη, πολλοί φούρνοι έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν αυξήσεις στις τιμές, με την ελληνική αγορά να προετοιμάζεται για νέες αλλαγές.

Καταναλωτές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις είναι αισθητές, με τις τιμές να διαφέρουν κατά 10% έως 12%. «Μπορεί να φτάσεις να πληρώσεις 1,30 ευρώ για μισή φρατζόλα», δήλωσαν. Αυτές οι αυξήσεις καθιστούν την αγορά ψωμιού πιο κοστοβόρα και οδηγούν σε επαναξιολόγηση των εξόδων για πολλές οικογένειες.

Αύξηση Κόστους Ενέργειας και Σιτηρών

Οι κυριότεροι λόγοι για τις ανατιμήσεις είναι η αύξηση του κόστους ενέργειας και οι αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών. Το μαλακό αλεύρι, το οποίο χρησιμοποιούν οι αρτοποιοί, κοστίζει σήμερα μεταξύ 48-49 λεπτών ανά κιλό, με τις αλευροβιομηχανίες να ανακοινώνουν επικείμενες αυξήσεις κατά 4-5 λεπτά, φέρνοντας την τιμή στα 52-54 λεπτά το κιλό.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Παναγιώτης Σαχινίδης, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί. «Δυστυχώς, η ενέργεια έχει αναρριχηθεί πάνω από 120%. Από 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τώρα πληρώνουμε 19 λεπτά. Επιπροσθέτως, οι τιμές σε πρώτες ύλες όπως βούτυρα και λάδια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Είναι αναπόφευκτο να αυξήσουμε τις τιμές», τόνισε σε δήλωσή του στο ΕΡΤNews.

Αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη κατανάλωση ψωμιού, καθώς οι καταναλωτές θα πρέπει να προσαρμόσουν τα οικονομικά τους σύμφωνα με τις νέες τιμές και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Η μόνη σίγουρη περίοδος είναι αυτή της προσαρμογής, καθώς οι φούρνοι και οι αρτοποιοί θα πρέπει να ισορροπήσουν την ανάγκη αύξησης των τιμών με την προσφορά καταναλωτών που πιθανόν θα μειωθεί.