www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν το σκάκι ως τυχερό παιχνίδι στην προσπάθεια ενίσχυσης της ηθικής νομοθεσίας

Ecd5b7777aac7eab843a8679286e0b5d no watermark
Κοινοποίηση

Απαγόρευση του Σκακιού από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει προσθέσει το σκάκι στη λίστα των απαγορευμένων δραστηριοτήτων, κατηγοριοποιώντας το ως «τυχερό παιχνίδι» που «μέχρι νεωτέρας» θα απαγορεύεται, με βάση δήλωση ενός εκπροσώπου της Διεύθυνσης Αθλημάτων, του Ατάλ Μασουάνι. Η απόφαση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της αυστηρής επιβολής της ισλαμικής νομοθεσίας που ισχύει στη χώρα από την επανακατάληψη της εξουσίας το 2021.

Οι Νομικοί Λόγοι της Απαγόρευσης

Ο εκπρόσωπος Mασουάνι εξήγησε ότι το σκάκι θεωρείται «μέσο στοιχηματισμού για χρηματικό κέρδος», κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο περί Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Έκλυσης των Ηθών. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκαν οι ποινές που θα επιβληθούν σε όσους παραβιάσουν αυτήν την απαγόρευση.

Αντιδράσεις από τους Πολίτες

Ο 46χρονος Αζιζουλάχ Γκουλζάντα, ιδιοκτήτης καφενείου στην Καμπούλ όπου οι θαμώνες έπαιζαν σκάκι, δήλωσε ότι θα τηρήσει την εντολή αλλά δεν έχει πειστεί από τα επιχείρηματα των αρχών σχετικά με τη θρησκευτική απαγόρευση του σκακιού. «Πολλές μουσουλμανικές χώρες έχουν παίκτες διεθνούς επιπέδου που συμμετέχουν σε διεθνή τουρνουά. Πολλοί νέοι έρχονταν εδώ καθημερινά και δεν στοιχημάτιζαν χρήματα», τόνισε. «Οι άνθρωποι που αγαπούν το σκάκι θλίβονται», πρόσθεσε με έμφαση στην πικρία της κοινότητας.

Η Σκληρή Πολιτική των Ταλιμπάν

Από την αρχή της επανακρασίας της δύναμης τους, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει μια αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ, περιορίζοντας σταδιακά πολλές δραστηριότητες και αθλήματα. Για παράδειγμα, το 2024 απαγορεύτηκαν οι αγώνες μικτών πολεμικών τεχνών, καθώς η κυβέρνηση τους χαρακτήρισε «βίαιους» και ενδεχομένως «αντίθετους με τη σαρία». Αν και το κρίκετ επιτρέπεται, αυτό ισχύει μόνο για τους άνδρες.

Οι Επιπτώσεις στην Γυναικεία Κοινότητα

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν αποκλειστεί από την κοινωνία, με περιορισμούς που απαγορεύουν την είσοδό τους σε δημόσιες περιοχές όπως πάρκα και γυμναστήρια, καθώς και την εκπαίδευση σε πανεπιστήμια. Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει ανησυχία σχετικά με την κατάσταση των γυναικών στη χώρα, δηλώνοντας ότι οι Ταλιμπάν δημιουργούν ένα είδος «απαρτχάιντ φύλου» που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα.