www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Αύξηση ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα: Συναγερμός από τον ΕΟΦ για 250+ σκευάσματα

Bb06a34dc84dabe37d05090ef58053d8
Κοινοποίηση

Αύξηση των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά

Τον περασμένο Μάρτιο, η ελληνική αγορά υπήρξε μάρτυρας μιας σημαντικής αύξησης στα φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, ο συνολικός αριθμός φαρμάκων που καταγράφηκαν ανέρχεται σε 242 σκευάσματα (σε φαρμακεία και νοσοκομεία), συμπεριλαμβανομένων 14 επιπλέον που καλύπτονται μόνιμα και εκτάκτως από το ΙΦΕΤ. Αυτή η αύξηση καταγράφηκε σε σύγκριση με 232 σκευάσματα και 16 τον προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο.

Κατηγορίες φαρμάκων με περιορισμένη διαθεσιμότητα

Όπως αναφέρεται σε αναφορές από το iatronet.gr, τα φάρμακα που πλήττονται από αυτή την κατάσταση περιλαμβάνουν 35 νοσοκομειακά σκευάσματα (37 τον Φεβρουάριο), 1 εμβόλιο (1 τον Φεβρουάριο), 1 σκιαγραφικό (7 τον Φεβρουάριο) και 1 ραδιοφάρμακο (1 τον Φεβρουάριο). Το ζήτημα της επάρκειας στην αγορά φαρμάκων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως μετά τις προειδοποιήσεις από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την επιβολή δασμών.

Η Ιουλία Τσέτη, διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Τσέτη, εξέφρασε πρόσφατα ανησυχία σχετικά με την κατάσταση του φαρμακευτικού τομέα, κατά τη διάρκεια του Delphi Forum. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη, ενώ η πίεση φαίνεται να μεταφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόνισε επίσης ότι πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και τα πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν δυνατότητες σημαντικής παραγωγής φαρμάκων.

Δικτύωση και παγκόσμια προκλήσεις

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, καθώς η εξάρτησή τους από τις εισαγωγές φαρμάκων από χώρες της Ευρώπης δημιουργεί ένα επικίνδυνο κενό. Επιπλέον, η κα. Τσέτη επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι παραδοσιακά πρωτοπόρος στις ανακαλύψεις νέων θεραπευτικών μορίων, όπως αντιβιοτικά και εμβόλια. Η ανάλυση των αγορών σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική είναι κρίσιμη για τη στρατηγική του φαρμακευτικού τομέα.

Aυτή η κατάσταση απαιτεί προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η επάρκεια στην παροχή φαρμακευτικών προϊόντων για τον πληθυσμό.