Η Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Ανηλίκων
Σήμερα, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιείται η σύσκεψη της επιστημονικής ομάδας με θέμα την καταπολέμηση της βίας, με το μήνυμα «δίπλα στα παιδιά, απέναντι στη βία». Η σύσκεψη επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής 5 ετών που θα περιλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, θα παρουσιαστούν οι διαπιστώσεις από τις πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση διάφορων μορφών βίας, καθώς και συστάσεις και δράσεις σχετικά με νέα πεδία πολιτικής. Σημαντική είναι η Εθνική Στρατηγική που επικεντρώνεται στην ανηλικότητα και την καταπολέμηση της βίας κατά των ανηλίκων, και την οποία θα παρουσιάσει η πρόεδρος της επιτροπής, κυρία Αρτινοπούλου.
Η επιτροπή επιστημόνων που σχεδιάζει την στρατηγική αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει 138 πολιτικές για την αντιμετώπιση ποικίλων μορφών βίας, και σήμερα θα ανακοινωθούν 29 νέα μέτρα. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε δηλώσεις του στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ανέφερε ότι το πιο εμβληματικό από τα μέτρα που θα παρουσιαστούν είναι το Kids Wallet, μια ψηφιακή θυρίδα που θα επιτρέπει στους γονείς να ασκούν γονεϊκό έλεγχο στα κινητά των παιδιών τους.
Όπως σημείωσε ο κ. Σκέρτσος, η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα του ψηφιακού εθισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας τους ψηφιακούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη σημερινή κοινωνία. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς επαγρύπνησης, ιδίως όσον αφορά τη βία στα πανεπιστήμια, με αφορμή την πρόσφατη άγρια επίθεση σε φοιτητή της Νομικής Σχολής. Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι οι πρυτάνεις θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις αν δεν ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται θα αποτυπωθεί σε ένα κείμενο που έχει δημιουργηθεί από τη επιτροπή επιστημόνων, το οποίο αξιολογεί τις πολιτικές της κυβέρνησης από το 2019 έως σήμερα. Το κείμενο αναλύει 138 διακριτές πολιτικές που αφορούν πάσης φύσεως βία, όπως η ενδοοικογενειακή, η ενδοσχολική και η ρατσιστική, καθώς και την ψηφιακή βία.
Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε την ανάγκη αναζήτησης θετικών προτύπων και της αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφή βίας. Επίσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα στοχεύει να θεσπίσει έτος ψηφιακής ενηλικίωσης, καθορίζοντας την ηλικία των 15 ετών ως σημείο καμπής όπου οι έφηβοι θα μπορούν να κάνουν κάποιες επιλογές μόνοι τους. Αναφερε και στην ανάγκη των γονιών να έχουν εργαλεία που να διευκολύνουν την παρακολούθηση της ψηφιακής δραστηριότητας των παιδιών τους.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσης την επιτακτική ανάγκη περαιτέρω δράσεων για την προώθηση της ψυχικής υγιεινής και της προστασίας των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον. Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να βελτιώσουν τα κανονιστικά τους πλαίσια για την προστασία των παιδιών, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της στρατηγικής, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το Kids Wallet θα επιτρέψει στους γονείς να ελέγχουν τη χρήση των κινητών από τα παιδιά τους, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ γονέων και εφήβων για τη διαχείριση του χρόνου που περνούν στο διαδίκτυο.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τους ανηλίκους, κατανοώντας ότι η βία βρίσκει λυτό πεδίο σε κάθε πτυχή της κοινωνίας. Η προστιθέμενη αξία αυτού του έργου είναι καθοριστική για την επόμενη γενιά και την αρμονική συνύπαρξη στην κοινωνία.