Με επιτυχία η απονομή των βραβείων Β. Ξανθόπουλου
Σημαντική εκδήλωση στο διαγωνισμό Μαθηματικών και Φυσικής
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος ο διαγωνισμός Μαθηματικών και Φυσικής για μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου στη Δράμα, τιμώντας τη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί πλέον θεσμό στην περιοχή και αναδεικνύει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών. Την 12η Απριλίου, στην τελετή βράβευσης που ακολούθησε, συμμετείχαν 60 μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι διαγωνίστηκαν με ενθουσιασμό και διάθεση για μάθηση.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας, κ. Βαβουλίδης, τόνισε ότι «η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και η ποιότητα των εργασιών καλή, με πολλές επιδόσεις άνω του 15». Επίσης, ο δήλωσε ότι τα θέματα του φετινού διαγωνισμού ήταν προσιτά και σε λογικό επίπεδο, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους μαθητές να διακριθούν. «Φέτος, παρατηρήσαμε ότι οι μαθητές εργάστηκαν περισσότερο και παρέμειναν έως το τέλος της διαδικασίας», επεσήμανε.
Η ομιλία του καθηγητή Δημοσθένη Τενεκετζή
Η εκδήλωση ξεχώρισε με την ομιλία του κ. Δημοσθένη Τενεκετζή, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan και καλού φίλου του Βασίλη Ξανθόπουλου. Η ομιλία του, με τίτλο «Τεχνολογία και Κοινωνία», αναδείκνυε την αξία της επιστήμης και τη σημασία των προτύπων για τους νέους. «Ο Βασίλης ήταν μια σπάνια προσωπικότητα και η μνήμη του αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά», δήλωσε ο κ. Τενεκετζής.
Οι βραβεύσεις και οι διακριθέντες μαθητές
Σημαντική διάκριση σημείωσε ο Γιάννης Φαϊτατζίδης, ο οποίος κατέκτησε την υψηλότερη βαθμολογία και στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Στη συνέντευξή του, ανέφερε ότι στην αρχή τα θέματα φάνηκαν δύσκολα, όμως η αυτοπεποίθησή του ανέβηκε καθώς προχωρούσε. «Η συμμετοχή ήταν απόφαση που πήρα από τη συμβουλή των καθηγητών και της οικογένειάς μου», συμπλήρωσε ο Φαϊτατζίδης. Στο συμπέρασμα της ομιλίας του, υπογράμμισε πως σκέφτεται για το μέλλον του στα Μαθηματικά ή τη Φυσική, αν και είναι νωρίς για να καταλήξει.
Ακολουθούν οι βραβευθέντες από το διαγωνισμό:
Από την Α΄ Τάξη
- 1ος: Σεμελής Γεώργιος – 4ο ΓΕΛ
- 2η: Κενανίδου Άννα – 4ο ΓΕΛ
- 3η: Στόκα Ευθαλία – 1ο ΓΕΛ
- Διακριθέντες: Στεφανόπουλος Χρήστος – 1ο ΓΕΛ, Θωμάς Κωνσταντίνος – Μουσικό Λύκειο
Από τη Β΄ Τάξη
- 1ος: Φαϊτατζίδης Ιωάννης – 3ο ΓΕΛ
- 2ος: Πόζαρλης Γεώργιος – Μουσικό Λύκειο
- 3ος: Οικονόμου Γεώργιος – 4ο ΓΕΛ
- Διακριθέντες: Τσακανίκα Βασιλεία – 1ο ΓΕΛ, Κουφόγλου Αντιγόνη – 4ο ΓΕΛ, Πιλαφίδης Δημήτριος – 4ο ΓΕΛ
Μαθηματικά και Φυσική από τη Γ΄ Τάξη
- 1η Μαθηματικά: Ζαχαριάδου Χριστίνα – 4ο ΓΕΛ
- 1ος Φυσική: Δεμίρογλου Γεώργιος – 2ο ΓΕΛ
- Διακριθέντες: Γιαγκοζίδου Κωνσταντίνα – 4ο ΓΕΛ
Ο Βασ. Ξανθόπουλος ως πρότυπο
Ο κ. Τενεκετζής επεσήμανε τη σπουδαιότητα του Βασίλη Ξανθόπουλου ως πρότυπο για τους νέους. Σε ένα κόσμο που συχνά υιοθετεί λανθασμένα πρότυπα, η μνήμη αυτού του σπουδαίου επιστήμονα υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη και προώθηση αξιών όπως η αριστεία και η αφοσίωση στην επιστήμη. «Οι νέοι πρέπει να έχουν πρότυπα που να τους εμπνέουν και να τους οδηγούν για να επιτύχουν», τόνισε ο καθηγητής.
Η διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού δεν είναι απλώς μια ετήσια εκδήλωση, αλλά μια πραγματική φόρα για να αναδειχθούν οι ικανότητες και τα ταλέντα των μαθητών, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ της τοπικής κοινότητας και της επιστημονικής κοινότητας.