Ενημέρωση για την Παραγραφή και τις Υπουργικές Ευθύνες
Ο συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιεί για τον κίνδυνο παραγραφής τυχόν αξιόποινων πράξεων του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου. Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αν η παρούσα Βουλή δεν προχωρήσει σε αποφάσεις που αφορούν τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου ή την άσκηση νέων διώξεων. Η παρέμβασή του γεννά νέες συνθήκες, διαφοροποιώντας τη στάση του από εκείνη του επίσης συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος θεωρεί ότι η αίτηση του κ. Τριαντόπουλου να κριθεί από φυσικό δικαστή «δικαστικοποιεί τη διαδικασία» για την αναζήτηση υπουργικών ευθυνών.
Στην εκδήλωση με θέμα «Σύνταγμα και ποινικό δίκαιο», που διοργάνωσαν οι Ανεξάρτητοι Φοιτητές Νομικής Αθήνας, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία ολοκλήρωσης της ανάκρισης πριν από την ολοκλήρωση της παρούσας Β’ Τακτικής Συνόδου της Βουλής. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι το πέρας της B’ Συνόδου της Βουλής, η ανάκριση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί» ή θα πρέπει με διάταγμα να μην ανακηρυχθεί η λήξη των εργασιών της, προκειμένου να διασφαλιστεί η άσκηση της ποινικής δίωξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Βουλή δεν μπορεί να απαγγείλει κατηγορία αν έχει παρέλθει η κατά χρόνον αρμοδιότητά της».
Διαφορετικές Απόψεις στη Νομική Κοινότητα
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη του κ. Αλιβιζάτου, ότι η επέκταση της δίωξης απαιτεί τη διαδικασία από τη Βουλή, ο Βενιζέλος αντέτεινε ότι «αυτό δεν είναι ακριβές». Ανέφερε ότι η παράγραφος 4 του άρθρου 10 του εκτελεστικού νόμου 3126/2003 επιτρέπει στον ανακριτή να επεκτείνει τη δίωξη και σε συμμετόχους που δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση της Βουλής. «Ο ανακριτής έχει το δικαίωμα και υποχρέωση να επεκτείνει τη δίωξη», δήλωσε, επισημαίνοντας τη σημασία της κατανόησης των νομικών πλαισίων που διέπουν τη διαδικασία.
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι αν διαπιστωθεί ότι άλλοι υπουργοί συμμετείχαν στην εν λόγω υπόθεση, τότε οι κατηγορίες που αφορούν σε αυτούς θα πρέπει να διευρυνθούν. Αν η δίωξη αφορά υπουργούς, τότε θα προκύψει η αρμοδιότητα του Ειδικού Δικαστηρίου για την εξέταση των κατηγοριών κατά αυτών. «Είναι κρίσιμο να καθοριστούν τα αδικήματα για να διασφαλιστεί η ορθότητα του νομικού πλαισίου», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι κατηγορίες δεν πρέπει να είναι θολές.
Επεξήγηση της Ιστορικής Πολιτικής Σκηνής
Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο θέμα της δίωξης, αναφέροντας ότι η διαδικασία αυτή έχει εξελιχθεί από το Σύνταγμα του 1864, όπου απαιτούνταν η δίωξη να ασκείται στην Α’ Σύνοδο της περιόδου που ακολουθεί την πράξη. Με τις ρυθμίσεις του 2003, η παραγραφή έχει διαφορετική εννοιολογική βάση, καθώς εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην παρούσα Βουλή.
Αυτό, σύμφωνα με τον Βενιζέλο, σημαίνει ότι η εκκίνηση της διαδικασίας ποινικής δίωξης πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή των προσθετών προθεσμιών. «Είναι σημαντικό να μην επιτραπεί η διάλυση της Βουλής με διάταγμα, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σοβαρές νομικές συνέπειες». Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των νομικών προϋποθέσεων για τη διαδικασία δίωξης και τη διαχείριση της δημοκρατικής διαδικασίας με ψηφισμένα νομοθετήματα αντί για έκτακτα μέτρα.
Η συζήτηση αυτή αναδεικνύει τα νομικά διλήμματα που προκύπτουν από τις πολιτικές διαδικασίες, και αποδεικνύει την ανάγκη για τη διασφάλιση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου.