Βουλή: Επιστολή Ν. Κακλαμάνη προς Γ. Φλωρίδη για τον κατάλογο των ανώτατων δικαστών που θα κληρωθούν ως μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου
Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, έχει οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στη νομική κοινότητα. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, έχει προγραμματίσει να αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, προκειμένου να ζητήσει τον κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που πληρούν τα νόμιμα προσόντα.
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την απόφαση της Ολομέλειας για την πιθανή παράβαση καθήκοντος από τον κ. Τριαντόπουλο κατά το διάστημα των γεγονότων που σχετίζονται με την τραγωδία του σιδηροδρόμου στα Τέμπη. Αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχείο, αναμένεται ότι τα πέντε τακτικά μέλη και τα τρία αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου θα αναδειχθούν μέσω κλήρωσης, καθώς και το μέλος που θα αναλάβει καθήκοντα Εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Η προετοιμασία αυτή αναδεικνύει την συναλλακτική φύση της ελληνικής δικαστικής εξουσίας, την οποία συνδράμει η Βουλή στην κατεύθυνση διασφάλισης της νόμιμης εκπροσώπησης και της δικαιοσύνης στη χώρα. Ο Πρόεδρος Κακλαμάνης φαίνεται να εργάζεται εντατικά για να διευκολύνει τη διαδικασία αυτή και να επιτύχει τη διαφάνεια και την αμεροληψία στη λειτουργία των δικαστικών αρχών.
Επανεξέταση των τελευταίων εξελίξεων
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στη δημόσια αίσθηση δικαίου και δικαιοσύνης στη χώρα μας. Η πολιτική ψήφος βρίσκεται σε συνεχή أعين και η τρέχουσα κατάσταση στο Κοινοβούλιο ενδέχεται να κρίνει το μέλλον της κυβερνητικής πολιτικής, ιδίως για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την εκπαίδευση και την ασφάλεια των πολιτών.
Συμμερίστε μαζί μας καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις της Βουλής και της δικαστικής εξουσίας εν μέσω αυτών των καθοριστικών γεγονότων. Η υποστήριξη προς τη σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου και η ορθότητα των διαδικασιών πρόκειται να παραμείνει στην κορυφή της δημόσιας ατζέντας, καθώς διακυβεύονται η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς.