www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βραβείο Templeton 2025: Τιμή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την Πνευματική του Προσφορά

96c4f9c64115d03b5604c70d6449d12f no watermark
Κοινοποίηση

Βραβείο Templeton 2025 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Το Ίδρυμα John Templeton, σε συνεργασία με το Templeton World Charity Foundation και το Templeton Religion Trust, ανακοίνωσε την απονομή του Βραβείου Templeton για το έτος 2025 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος προκαθήμενος του Αποστολικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, αναγνωρίζεται ευρέως για τις καινοτόμες προσπάθειές του στην προώθηση της σχέσης ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος Templeton, στοχεύει να γεφυρώσει την επιστημονική και πνευματική θεώρηση της ανθρωπότητας με τον φυσικό κόσμο, ενθαρρύνοντας ανθρώπους από διαφορετικές πίστεις να γίνουν οικοδεσπότες της δημιουργίας.

Η Αντίδραση του Πατριάρχη

Με την αναγγελία αυτού του σπουδαίου βραβείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε: «Αποδεχόμαστε με ευγνωμοσύνη και ταπείνωση αυτή τη μοναδική αναγνώριση, η οποία αντικατοπτρίζει το φιλάνθρωπο όραμα του Sir John Templeton, του εξαιρετικού ιδρυτή μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας επένδυσης στο ανθρώπινο πνεύμα και στην ικανότητα του ανθρώπινου προσώπου να αντιλαμβάνεται και να αξιοποιεί τις δυνατότητες του Πνεύματος. Αυτή η τιμή δεν αναφέρεται μόνο στο ταπεινό μας πρόσωπο, αλλά και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αποστολική Καθέδρα του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Εδώ και δεκαεπτά αιώνες, αυτή η Εκκλησία των Αγίων και των Μαρτύρων, των Ομολογητών και των Θεολόγων, ηγείται της πνευματικής αποστολής διδασκαλίας και μεταφοράς του μεταμορφωτικού Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σε όλο τον κόσμο. Αποδεχόμαστε αυτήν τη μοναδική τιμή εκ μέρους αυτής της διακονίας προς τον Θεό και την ανθρωπότητα».

Ιστορικό του Βραβείου Templeton

Το πρώτο Βραβείο Templeton απονεμήθηκε στη Μητέρα Τερέζα το 1973, και από τότε έχει παραληφθεί από σημαντικούς πνευματικούς ηγέτες, όπως ο Τεντζίν Γκιάτσο, ο 14ος Δαλάι Λάμα και ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, καθώς και από οραματιστές όπως ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν. Σημαντικές αναγνωρίσεις έχουν δοθεί και σε κορυφαίους επιστήμονες και ειρηνοποιούς από όλον τον κόσμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραλάβει το βραβείο στη Νέα Υόρκη τον προσεχή Σεπτέμβριο, προσθέτοντας μία ακόμη διάκριση στο ήδη πλούσιο βιογραφικό του. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη αναγνώριση προς το πρόσωπό του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στις 17 Μαρτίου 2025, η Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου της Γαλλίας τον εξέλεξε «εταίρο εκ του εξωτερικού» στην έδρα του αείμνηστου Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ (Γιόζεφ Ράτσινγκερ).