www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βυζαντινός Πύργος Γαλάτιστας: Άνοιξε τις Πόρτες του για τους Επισκέπτες στην Χαλκιδική

5bae827a611bcaa054f32a6afd6e38a0 no watermark
Κοινοποίηση

Ανακαλύπτοντας τον Βυζαντινό Πύργο της Γαλάτιστας

Ο Βυζαντινός Πύργος της Γαλάτιστας είναι έτοιμος να υποδεχθεί και φέτος τους επισκέπτες, καθώς άνοιξε ήδη τις πύλες του στο κοινό. Ο ιστορικός αυτός χώρος, που προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, θα είναι ανοιχτός καθημερινά, εκτός από τις Τρίτες, και τα Σαββατοκύριακα από τις 8:30 έως τις 15:00. Αξιοποιώντας την ευκαιρία, όσοι επιλέξουν να τον επισκεφθούν θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του ομορφιά καθώς και την ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβει.

Γνωρίζοντας τον Βυζαντινό Πύργο της Γαλάτιστας

Ο Βυζαντινός Πύργος της Γαλάτιστας αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους πύργους της Χαλκιδικής, με οχυρωματικό χαρακτήρα. Αρχιτεκτονικά, ανήκει σε μια εκτενή ομάδα βυζαντινών τετράπλευρων πύργων που συναντάμε στη Μακεδονία αλλά και στο Άγιο Όρος. Αυτοί οι πύργοι είναι γνωστοί για τα ισχυρά ποδαρικά (αντηρίδες) που ενισχύουν τους εξωτερικούς τοίχους τους, με χρονολόγηση από τον 11ο έως τον 16ο αιώνα. Ο πύργος της Γαλάτιστας παρουσιάζει δύο οικοδομικές φάσεις: το κάτω τμήμα του χρονολογείται στον 11ο αιώνα και το άνω τμήμα του στον 14ο αιώνα.

Αυτή τη στιγμή, ο πύργος διατηρείται σε ύψος δεκαέξι μέτρων. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ανώτερο τμήμα του, επομένως παραμένει άγνωστη η μορφή της στέγης του. Σώζονται τρεις όροφοι από τη στάθμη εισόδου και πάνω, ενώ υπάρχει επίσης υπόγειο. Για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων του πύργου, υπήρχε νιπτήρας, χώροι υγιεινής και πιθανόν μία κουζίνα. Στον τρίτο όροφο σώζεται μέρος κόγχης που ίσως ανήκε σε ένα παρεκκλήσι.

Ανασκαφές και ευρήματα

Οι πρώτες στερεωτικές εργασίες στον πύργο πραγματοποιήθηκαν το 1965 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1994, κατά τη διάρκεια ανασκαφής που διεξήχθη από την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αποκαλύφθηκε μια κτιστή δεξαμενή νερού στη βορειοδυτική γωνία του υπόγειου. Τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής περιλάμβαναν πλήθος αγγείων καθημερινής χρήσης, νομίσματα, ένα χάλκινο δαχτυλίδι και αρκετές αιχμές από βέλη, όλα χρονολογούμενα από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα.

Γύρω από τον πύργο υπάρχει μια ομάδα κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων δύο υδρόμυλων με υδατοδεξαμενές, ρακαριού και ελαιοτριβείου, τα οποία συνέχoυν να αποτελούν ενός συνόλου που σχετίζεται με τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Αυτές οι δομές παρέχουν μια μοναδική εικόνα για την καθημερινή ζωή και την ανάπτυξη της περιοχής, ενισχύοντας τη σημασία του Βυζαντινού Πύργου ως ένα ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς.