Σημαντική Ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα: Θεματικό Πάρκο αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο
Στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια έκταση 8 στρεμμάτων μεταξύ Καβάλας και Σερρών, κοντά στην Αμφίπολη, θα ξεκινήσει η ανέγερση του πρώτου εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού Θεματικού Πάρκου στον κόσμο, αφιερωμένου στη ζωή και την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την ονομασία «Alexander Theme Park».
Την εν λόγω είδηση ανακοίνωσε ο διευθυντής του έργου, Γρηγόρης Αβανίδης, κατά τη διάρκεια του 8ου συνεδρίου του Ακαδημαϊκού Προγράμματος Τουρισμού και Φιλοξενίας του The American College of Thessaloniki (ACT). Το συνέδριο, το οποίο έφερε τον τίτλο «Τουρισμός και Ανάπτυξη Ακινήτων», πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, δίνοντας βήμα σε συζητήσεις γύρω από τη διασύνδεση του τουρισμού με τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.
Προγραμματισμός και Οικονομικοί Πόροι
Αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το Θεματικό Πάρκο μέσα στο 2025, με τις εργασίες υλοποίησής του να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν το 2026. Ο προϋπολογισμός για το έργο αυτό αναμένεται να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, αν και ο πρόεδρος της DreamWorkers, κ. Αβανίδης, δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό της επένδυσης.
Σύμφωνα με τον κ. Αβανίδη, το «Alexander Theme Park» θα διαθέτει τόσο κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους, και θα είναι ιδανικό για οικογενειακή ψυχαγωγία, προσφέροντας ταυτόχρονα ευκαιρίες εκπαίδευσης στους επισκέπτες, χωρίς όμως να είναι «βαρύ» σε ιστορικά θέματα.
Η σημαντικότητα της περιοχής, λόγω της ανασκαφής του τύμβου Καστά και της πλούσιας ιστορίας που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, καθιστά την ανάπτυξή του σκόπιμη και αναγκαία. Ο κ. Αβανίδης εξήγησε πως η συγκεκριμένη περιοχή αξίζει ένα Θεματικό Πάρκο αφιερωμένο σε έναν από τους σπουδαιότερους στρατηλάτες της ιστορίας.
Η Απουσία Θεματικών Πάρκων στην Ελλάδα
Στην εισήγησή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Αβανίδης τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης θεματικών πάρκων στην Ελλάδα, τα οποία τροφοδοτούνται από την παγκόσμια τάση τους. Επισημάνθηκε ότι υπάρχει σαφές κενό στην αγορά, με τη χώρα να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε σχέση με άλλα κράτη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές ψάχνουν ήδη χώρους στην Ελλάδα για να αναπτύξουν τέτοια έργα.
Τα θεματικά πάρκα ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής που τα φιλοξενεί και προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για τις οικογένειες. Ο κ. Αβανίδης δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά θα ανθίσουν στη χώρα μας, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες.
Η παρέμβαση του κ. Αβανίδη ήταν καθοριστική για τη συζήτηση σχετικά με την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων που εγγυώνται υπαξία και βελτίωση του τουριστικού τοπίου στην περιοχή.
Η Σημασία της Γεωγραφικής Σύνδεσης
Ο Γεώργιος Ζωγράφος, PhD και καθηγητής στον τομέα του τουρισμού, τόνισε τη γεωγραφία και το μάρκετινγκ ως δύο καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα της Βόρειας Ελλάδας λόγω της εγγύτητας με βαλκανικές χώρες και εξέφρασε την ανάγκη για σύνδεση και αξιοποίηση αυτών των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων στο μέγιστο βαθμό.
Κατά τη διάρκεια του 2024, οι ξένες επενδύσεις στην περιοχή αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας τη συνεχώς αυξανόμενη αφοσίωση των επενδυτών στις τοπικές αγορές. Σημειώνονται επίσης οι αλλαγές και η εξέλιξη των ακινήτων που προσελκύουν επενδυτές από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Πολωνία.
Ο κ. Ζωγράφος κατέληξε λέγοντας ότι η ανάγκη για ανάπτυξη και σύγχρονες υποδομές είναι επιτακτική, καθώς οι περιοχές που σήμερα δεν είναι στον χάρτη των τουριστών έχουν πολλές ευκαιρίες για βελτίωση και επένδυση.